Pełnoziarniste biscotti z żurawiną i morelą

poniedziałek, stycznia 27, 2014

Migdałowe, cytrynowe, żurawinowe, morelowe, pełnoziarniste. Tradycyjne migdałowe lub anyżowe ciastka biscotti to tradycyjna włoska specjalność pieczona od wieków w słonecznej Italii. W dawnych czasach żeglarze chętnie zabierali je ze sobą w kilku miesięczne rejsy ze względu na to, że były one odporne na pleśń. Właściwość tę zawdzięczały procesowi pieczenia podczas którego z herbatników wyciągana jest wilgoć, a po upieczeniu biscotti stają się kruche i twarde niczym sucharki. Biscotti docenił sam Krzysztof Kolumb, który w czasie swoich długich morskich podróży nie rozstawał się ze swoimi ulubionymi ciastkami.

Wracając jednak do teraźniejszości, w dzisiejszych czasach biscotti jada się na wiele sposobów. Włosi traktują je jako "ciasteczka do maczania" w towarzystwie pysznej kawy lub cappuccino, a nawet do specjalnego wina znanego jako Vin Santo. Biscotti jada się także na śniadanie. Ach... Uwielbiałam słodkie włoskie śniadania podczas naszego wakacyjnego pobytu w Toskanii. A te biscotti swoim rumianym kolorem przywołują wspomnienia z tamtych dni.


składniki:
1 szklanka pełnoziarnistej mąki pszennej
¾ szklanki mąki uniwersalnej
¼ szklanki z jasnobrązowego cukru
1 łyżeczka proszku do pieczenia
2 duże jajka, roztrzepane w temperaturze pokojowej
¼ szklanki niesłodzonego mleka migdałowego mleka*
2,5 łyżki stopionego oleju kokosowego**
2 łyżki syropu klonowego lub syropu z agawy
1 łyżeczka ekstraktu z migdałów
1 szklanka suszonych owoców (użyłam suszone żurawiny i morele)
½ szklanki z lekko uprażonych migdałów, posiekanych w słupki
otarta skórka z jednej cytryny

*lub innego, którego używacie w domu
**dostępny w dobrych supermarketach oraz on-line


sposób przygotowania:
Rozgrzej piekarnik do 175 stopni Celsjusza. Wyłóż blachę papierem do pieczenia i odstaw na bok.

Do dzierży miksera wsypać mąki, cukier i proszek do pieczenia. Suche składniki wymieszać.

Dodać jajka, mleko, olej, syrop i ekstrakt. Wymieszać tylko do połączenia składników, aby nadmiernie nie przemieszać ciasta.

Następnie dodać suszone owoce, migdały oraz skórkę. Wymieszać dużą łyżką lub szpatułką, aby uniknąć połamania migdałów na mniejsze kawałki.

Dłonie oprószyć obficie mąką. Wyjąć ciasto z dzierży i przełożyć na blachę wyłożoną papierem. Uformować duże dość płaskie jajko. Jeśli ciasto jest zbyt lepkie podsypać mąką. Obrazując u mnie ciasto swobodnie utworzyło jajowaty placek o grubości kilku centymetrów.

Piec przez około 30 minut lub do czasu, gdy brzegi ciasta nabiorą złoto-brązowego koloru. Wyjąć i ostudzić przez około 15-20 minut. Nie wyłączać piekarnika (!).



Ząbkowanym nożem pokroić na duże plastry o grubości  1-1.4cm. Plastry ułoży płasko z powrotem na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Piec przez 10 minut . Następnie ciastka odwrócić na drugą stronę i piec przez kolejne 6-8 minut.

Wyjąć i ostudzić całkowicie przed podaniem. Przechowywać w szczelnym pojemniku.

Idealne na prezent świąteczny i nie tylko!

dodatkowe informacje:

Inspirację stanowił przepis Robin Runner z kneadtocook.com

  • Share:

You Might Also Like

0 komentarze