Fermented white dough
Porcja 900g
składniki:
10g świeżych drożdży
500g mąki chlebowej
10g soli
350g wody
Z podanych składników otrzymamy 900g ciasta. Do różnych przepisów będziemy potrzebować różnych ilości, w związku z czym pozostałą część możemy przechowywać w lodówce przez kilka dni i używać do wypieków lub alternatywnie użyć jako bazę pod pizzę lub flamiche.
sposób przygotowania:
W mące rozetrzeć palcami rozkruszone drożdże. Dodać wodę, sól i wszystko wymieszać do momentu, aż składniki zaczną się łączyć. Następnie przełożyć ciasto na deskę i wyrabiać bez podsypywania mąki metodą Bertineta.
Przełożyć do lekko obsypanej mąką miski i przykryć folią spożywczą lub czystą ściereczką. Pozostawić do wyrośnięcia (na ok. 6h) w temperaturze pokojowej lub na całą noc w lodówce do momentu, gdy podwoi swoją objętość.
Porcja 900g
składniki:
10g świeżych drożdży
500g mąki chlebowej
10g soli
350g wody
Z podanych składników otrzymamy 900g ciasta. Do różnych przepisów będziemy potrzebować różnych ilości, w związku z czym pozostałą część możemy przechowywać w lodówce przez kilka dni i używać do wypieków lub alternatywnie użyć jako bazę pod pizzę lub flamiche.
sposób przygotowania:
W mące rozetrzeć palcami rozkruszone drożdże. Dodać wodę, sól i wszystko wymieszać do momentu, aż składniki zaczną się łączyć. Następnie przełożyć ciasto na deskę i wyrabiać bez podsypywania mąki metodą Bertineta.
Przełożyć do lekko obsypanej mąką miski i przykryć folią spożywczą lub czystą ściereczką. Pozostawić do wyrośnięcia (na ok. 6h) w temperaturze pokojowej lub na całą noc w lodówce do momentu, gdy podwoi swoją objętość.
0 komentarze