Danie o złożony smaku, charakteryzujące się nietypową kombinacją składników. Mile zaskakujące!
składniki
4 całe udka kurczaka
2 cebule
3 szklanki bulionu
2 łyżki masła
6 łyżki oleju
2 łyżki musztardy
garść rodzynek
łyżka sosu worcester
kilka kropel sosu tabasco
sól
świeżo zmielony czarny pieprz
garść posiekanej natki pietruszki do dekoracji
sposób przygotowania
Udka myję, zalewam 6 szklankami wody, dodaję ziele angielskie, pieprz w ziarnach, liść laurowy i gotuję od momentu zawrzenia na średnim ogniu przez około 30 minut.
Wszystkie warzywa obieram, myję dokładnie i kroję na duże kawałki. Wrzucam do garnka i gotuję do średniej miękkości. Do zupy dodaję przecier pomidorowy, doprawiam solą, pieprzem i cukrem.
W kubeczku mieszam bardzo dokładnie śmietanę z mąką, tak by nie było żadnych grudek. Do śmietany wlewam kilka łyżek gorącej zupy i jeszcze raz mieszam. Tak przygotowaną śmietanę wlewam do wrzącej zupy, mieszam i trzymam kilka chwil na ogniu. Zupę zdejmuję z ognia, sprawdzam jeszcze raz smak - jeśli trzeba doprawiam solą, pieprzem i cukrem. Zupa będzie najlepsza, jeśli postoi kilkanaście minut przykryta po ugotowaniu.
Podaję z ryżem lub makaronem i mnóstwem zielonej natki pietruszki.
Źródło: MniamMniam.pl
0 komentarze