Wątróbka po grecku

niedziela, stycznia 10, 2010


Zaskakujący przepis Nutinki na drobiową wątróbkę. Mniam!

składniki:
30 dag wątróbki drobiowej,
1 cebula,
2-3 marchewki,
1 mały seler,
1 pietruszka,
natka pietruszki, sól, biały pieprz,
1 szklanka rosołu warzywnego (z kostki),
masło z oliwą do smażenia

sposób przygotowania:
Cebulę drobno pokroić, warzywa zetrzeć na grubej tarce, przesmażyć partiami na patelni, przełożyć do garnka. Zalać gorącym rosołem, dusić, aż będą prawie miękkie. Doprawić natką, solą i pieprzem.
Wątróbkę oczyścić, pokroić na niezbyt duże kawałki, obtoczyć w mące, przesmażyć, posolić.

Połowę warzyw przełożyć do naczynia żaroodpornego, ułożyć ciasno wątróbki, przykryć resztą warzyw, nakryć folią aluminiową. Zapiekać 20 minut w mocno nagrzanym piekarniku.

Podawać z ryżem.

  • Share:

You Might Also Like

7 komentarze

  1. Bardzo lubię wątróbkę i na pewno wypróbuję ten sposób :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Wątróbke uwielbiam w każdej postaci- ta tez bardzo ciekawa!

    OdpowiedzUsuń
  3. To tak można? Ojej, chyba spróbuję.
    A ile wychodzi tej potrawy? Bo u mnie w domu to tylko ja wątróbkę jadam niestety :(

    OdpowiedzUsuń
  4. Usagi, u nas podzieliliśmy na 4 porcje. Pozdrawiam.

    OdpowiedzUsuń
  5. Musi być pyszna, jestem fanem wątrówbki, więc sobie zapamiętam ten przepis :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Ja dodaję jeszcze koncentrat pomidorowy. Pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
  7. Zachęcam wszystkich, bo danie jest naprawdę niepozorne. Mój N. podszedł do niego sceptycznie, bo dla niego po grecku to może być tylko ryba :) Zmienił jednak zdanie jak przegryzł pierwszy kawałek wątróbki, komentując że rozpływa się w ustach.

    OdpowiedzUsuń