Składanie ciasta - instruktaż

Składanie (zwijanie) ciasta to termin często spotykany w wielu chlebowych przepisach. Wykonywane raz lub dwa w trakcie wyrastania ciasta ułatwia później zachowanie kształtu bochenka.

1. Ciasto rozpłaszczamy na lekko oprószonej mąką stolnicy na kształt prostokąta.

2. Następnie składamy ciasto tak, jak list. W myślach dzielimy go na trzy części i zaginamy pierwszą z nich, biorąc za krótszy bok. Lekko przygniatamy.

3. Teraz składamy przeciwległą część. Lekko przygniatamy.

4. Na koniec w ten sam sposób składamy biorąc za krótsze boki.

3 komentarze:

  1. no wreszcie wiem o co chodzi z tym skladaniem jak kartki papieru listowego:P dzieki za czytelny fotoinstruktarz:)

    OdpowiedzUsuń
  2. zgadzam sie , bardzo przejzysty instruktarz ))

    OdpowiedzUsuń

 

O mnie

Moje zdjęcie

30 wiosen. Mama 2 wspaniałych córeczek. Lubiąca w wolnym czasie gotować, piec, fotografować i szperać w sieci w poszukiwaniu nowych inspiracji.

Archiwum

zBLOGowani

zBLOGowani.pl