Drugie podejście do kopytek okazało się jeszcze bardziej udane. Podwójna porcja znikała na bieżąco prosto z rondla, więc na słowo musici mi uwierzyć, że wyszły cudnie miękkie.
Źródło: autorska strona MM szlecio
składniki:
450g ziemniaków
2 łyżki płaskie kaszy manny
2 łyżki kopiaste mąki ziemniaczanej
4 łyżki kopiaste zwykłej mąki
1 jajko
sposób przygotowania:
Ziemniaki ugotować w mundurkach. Gdy wystygną, obrać. Przecisnąć przez wyciskarkę, dodać mąkę ziemniaczaną i kaszkę oraz jajko. wyrobić ciasto. Mąkę zwykłą wysypać na stolnicę. Casto przelozyc na stolnice i rozwalkowac i pociac na kopytka.
Źródło: autorska strona MM szlecio
składniki:
450g ziemniaków
2 łyżki płaskie kaszy manny
2 łyżki kopiaste mąki ziemniaczanej
4 łyżki kopiaste zwykłej mąki
1 jajko
sposób przygotowania:
Ziemniaki ugotować w mundurkach. Gdy wystygną, obrać. Przecisnąć przez wyciskarkę, dodać mąkę ziemniaczaną i kaszkę oraz jajko. wyrobić ciasto. Mąkę zwykłą wysypać na stolnicę. Casto przelozyc na stolnice i rozwalkowac i pociac na kopytka.
2 komentarze
Przepis wygla da smacznie, muszę go wypróbować:)
OdpowiedzUsuńZ kaszą jeszcze nie przygotowywałem kopytek, ale chętnie skorzystam. Przejrzałem wiele stron z przepisami na kopytka ale to jest pierwszy przepis z kaszą :D
OdpowiedzUsuń