Oven-dried tomatoes (English version)
Ostatnio zrobiło się troszeczkę włosko i całkiem niespodziewanie moje składniki w lodówce narzuciły mi kontynuację tego trendu. Dziś podążając włoskim tropem ciast bazujących na oliwie z oliwek w książce R. Bertineta przestawiam przepyszne suszone pomidorki koktailowe, które zawładnęły moim podniebieniem. Następnym razem z pewnością zrobię je z podwójnej, a nawet potrójnej porcji.
składniki:
250g pomidorków koktailowych
lub 6-8 większych pomidorów
zioła prowansalskie,
gruboziarnista sól morska,
pieprz,
1 łyżeczka cukru pudru
sposób przygotowania:
Piekarnik rozgrzewamy do 100 stopni Celsjusza. Pomidorki koktailowe dzielimy na połówki lub jeśli używamy większych pomidorów to na ćwiartki. Układamy je na wyłożonej papierem do pieczenia blasze skórkami do dołu.
Przyprawiamy solą morską, pieprzem. Posypujemy kilkoma szczyptami ziół prowansalskich i łyżeczką cukru pudru.
Wkładamy do piekarnika na 2 godziny. Po wyszuszeniu pomidorki powinny ważyć około 100g.
dodatkowe informacje:
Pomidorki można użyć do wypieku chlebków z pomidorami, karmelizowanym czosnkiem i świeżą bazylią lub możemy zachować je na później w słoiku. W tym celu bierzemy czysty słoik, wkładamy pomidorki i zalewamy oliwą z oliwek tak żeby pokryła wszystkie. W ten sposób możemy przechowywać je przez kilka tygodni w lodówce. Można je również zmiksować w blenderze uzyskując pyszny sosik do pizzy.
1 komentarze
Takiego przepisu mi brakowalo. Super dodatek do wielu potraw :)
OdpowiedzUsuń