Piersi z kurczaka w sosie z octem balsamicznym i czosnkiem

poniedziałek, lutego 15, 2010

Chicken Breasts with Balsamic Vinegar and Garlic (English version)



składniki:
4 pojedynczne piersi z kurczaka bez kości,
sól i pieprz do smaku,
340g świeżych grzybów, w plasterkach
2 łyżki mąki,
2 łyżki oliwy z oliwek,
6 ząbków czosnku, posiekane
40-60ml octu balsamicznego,
180ml bulionu z kurczaka,
1 liść laurowy,
1 / 4 łyżeczki suszonego tymianku,
1 łyżka masła,
śmietana (opcjonalnie)

sposób przygotowania:
Piersi kurczaka oprószyć solą i pieprzem. Na głębokiej patelni rozgrzać oliwę. Kurczaka oprószyć mąką i smażyć z jednej strony przez 3 minuty.

Dodać czosnek. Odwrócić smażone piersi i posypać je z wierzchu pieczarkami. Smażyć następne 3 minuty mieszając czas od czasu. Następnie dodać ocet, rosół, liść laurowy i tymianek. Przykryć i dusić na małym ogniu około 10 minut (w zależności od wielkości filetów), obracając od czasu do czasu.

Kurczaka dobrze odsączyć z sosu i przełożyć na talerz. Odstawić przykryte. Pozostałą część sosu podgrzewać na średnim ogniu bez przykrycia przez około 7 minut. Dodać masło, wyciągnąć liść laurowy. Ewentualnie wymieszać, żeby masło się rozpuściło.

Kurczaka podawać z makaronem lub pieczonymi ziemniakami. Polać sosem z pieczarkami.

Smacznego!

dodatkowe informacje:
W oryginalnym przepisie była mowa o 60ml octu balsamicznego, jednak następnym razem dodam, go mniej by nie był tak dominujący. Sos może też złagodzić dodając trochę nie kwaśniej śmietany.

Źródło: Allrecipes

  • Share:

You Might Also Like

3 komentarze

  1. Do tej pory nigdy nie jadlam kurczaka z octem i grzybami razem. Troche mnie zaintrygowalo i cos mi sie zdaje, ze niedlugo wyprobuje :)

    OdpowiedzUsuń
  2. monikucha, dla mnie to połączenie było szokiem, ale na allrecipes ten przepis ma jedną z najwyższych opinii w kategorii kurczak, więc pomyślała, że spróbuję. Mi smakowało, N. trochę mniej octowe wolał, więc dodałam mu śmietany, a następnym razem, dodam 30-40ml octu.

    OdpowiedzUsuń
  3. Dotychczas robiłam grzyby (pieczarki z balsamico i były super, wiec kurczakowi tez wierzę :) zapamiętam sobie ten przepis, bo fajny, szybki.

    OdpowiedzUsuń