Ziołowe kotleciki ziemniaczano-kalafiorowe z pysznym pomidorowym sosem
piątek, lutego 26, 2010
Doznałam obłędu na punkcie sosu, a w drugiej kolejności również na punkcie kotlecików z tego przepisu. Jak się już z niego otrząsnę to napiszę więcej szczegółów :)
27.02.2010 - oprzytomniałam i dziś mogę zamieścić notatkę :) Z pewnością użyję sosiku w najbliższych dniach do koltecików a'la gołąbków.
Źródło: MniamMniam.pl
składniki:
1 kg ugotowanych wcześniej i ostudzonych ziemniaków (np. z dnia wczorajszego)
1/2 kalafiora (około 1/2 kg)
garść posiekanej natki pietruszki
garść drobno pokrojonego szczypiorku
garść drobno posiekanego koperku
1 cebula średniej wielkości
3 łyżki mąki pszennej
2 jajka
sól
świeżo zmielony czarny pieprz
tarta bułka do panierowania - ok. 1 szklanka
olej do smażenia (około 1/4 litra)
sos pomidorowy:
4 czubate łyżki przecieru pomidorowego
2 szklanki bulionu warzywnego
2 łyżki masła
1 szklanka słodkiej śmietanki (co najmniej 22%) - można zastąpić mlekiem
1 łyżka mąki pszennej
1 łyżeczka cukru
sól
świeżo zmielony czarny pieprz
sposób przygotowania:
Zacznij od przygotowania sosu: w dużym rondlu rozpuść masło, dodaj przecier pomidorowy i cały czas mieszając smaż go na średnim ogniu przez 2 minuty. Ostrożnie dodaj bulion, cukier, dopraw solą i pieprzem. Gotuj 3 minuty.
Wymieszaj bardzo dokładnie śmietankę z mąką. Sos zestaw z ognia, dodaj śmietankę, wymieszaj i ponownie postaw na ogniu. Doprowadź do wrzenia i gotuj minutę. Dopraw solą i pieprzem. Sos powinien mieć konsystencję gęstej śmietany (jeśli jest za rzadki, dodaj odrobinę mąki wymieszanej z zimną wodą i zagotuj, jeśli jest za gęsty, dolej mleka).
Kalafiora podziel na pojedyncze różyczki i ugotuj do średniej twardości (na parze lub w osolonej wodzie). Wystudź, posiekaj nożem na niezbyt małe kawałki.
Cebulę obierz, bardzo drobno posiekaj, zeszklij na łyżce oleju.
Ziemniaki rozgnieć tłuczkiem, powinny w nich pozostać wyczuwalne kawałki.
Do ziemniaków dodaj jajka, zioła, kalafiora, mąkę, dopraw solą i pieprzem. Wymieszaj na jednolitą masę (jeśli będzie zbyt rzadka, dodaj trochę tartej bułki).
Z masy formuj małe kotleciki, panieruj je w tartej bułce i smaż na średnio gorącym oleju do zezłocenia z obu stron. Po usmażeniu przekładaj na papierowy ręcznik, by pozbyć się nadmiaru oleju.
Podawaj z sosem i zieloną sałatą.
Moim zdaniem kotleciki smakują wybornie zarówno na gorąco jak i na zimno - ale wtedy już proponuję sos na bazie jogurtu typu tzatziki zamiast sosu pomidorowego.
dodatkowe informacje:
Sos przygotowany według powyższego przepisu wspaniale komponuje się także z innymi daniami - np. z kopytkami.
3 komentarze
Olu , ja bardzo proszę o przepis bo tez chcę doznać tego obłędu :D Kotlety i sos wyglądają tak ,że wiem ,że są pyszne
OdpowiedzUsuńzdecydowanie do zrobienia
OdpowiedzUsuńCieszę się bardzo :)
OdpowiedzUsuń