Pieczony filet z łososia w chrupiącym panko

piątek, stycznia 17, 2014

Łosoś z irokezem to moje pierwsze skojarzenie, które przyszło mi na myśl, kiedy pierwszy raz zobaczyłam ten przepis. Nastroszone i puszyste panko to charakterystyczna japońska panierka w postaci chrupiących płatków. Zakupienie jej w supermarkecie jest niemożliwe lub graniczy z cudem. Szukałam jej na próżno w Piotrze i Pawle oraz Almie aż w końcu zamówiłam - wraz z dużym zapasem składników na sushi - w sklepie internetowym. Z pewnością warto, bo panko jest delikatniejsza od znanej nam bułki tartej, dłużej też pozostaje chrupiąca.

4-6 porcji 

składniki:
2/3 szklanki panko
2 łyżki świeżej pietruszki, drobno posiekanej
1 łyżeczka startej skórki z cytryny
½ łyżeczki sóli gruboziarnistej
½ łyżeczki zmielonego czarny pieprz
3-4 łyżki oliwy z oliwek
4 (170-220g każdy) filety z łososia ze skórą
2 łyżki musztardy Dijon
cytryna, pokrajana w ósemki

sposób przygotowania:
Rozgrzać piekarnik do 220˚C. W małej miseczce połączyć panko, pietruszkę, skórkę z cytryny, sól i pieprz. Całość skropić 2 łyżkami oliwy z oliwek i wymieszać widelcem, aż okruchy panko równomiernie wchłoną oliwę. Panierka będzie przypominała trochę wilgotny piasek.

Na desce do krojenia lub blacie roboczym umieść filety z łososia skórą do dołu. Każdy filet obficie posmarować z wierzchu musztardą, a następnie doprawić solą i pieprzem. Teraz kolej na panko. Nakładać na wierzch każdego filetu grubą warstwę panierki lekko dociskając ją do ryby, tak aby dzięki musztardzie mogła się do niej przykleić.


Podgrzać pozostałą oliwę na średnim ogniu na patelni, którą może używać także do pieczenia w piekarniku. Ja takiej patelni nie mam, więc filety z łososia podsmażyłam na zwykłej. Łososia skórą w dół należy układać na patelni bardzo ostrożnie, aby nie uszkodzić pierzynki z panko. Smażyć przez około 3-4 minuty nie odwracając. Skóra powinna stać się brązowa. Jeśli nie chcemy jeść skóry, ten krok ułatwia także oddzielenie jej od filetu po upieczeniu. Następnym razem jednak całkowicie pominę krok smażenia i wydłużę tylko czas pieczenia.

Jeśli smażyliśmy łososia na patelni nadające się do pieczenia w piekarniku należy włożyć ją wraz z filetami do nagrzanego piekarnika na 5-7 minut lub do momentu, gdy łosoś jest prawie gotowany a panko jest rumiane. Jeśli nie mamy takie patelni za pomocą szerokiej łopatki teflonowej przełożyć łososia na wyłożoną papierem do pieczenia blachę i piec wg wcześniejszych wskazówek.

Całość wyjąć z piekarnika, przykryć folią aluminiową i odstawić przykryte na dodatkowe 5-10 minut. Podawać na ciepło ze świeżymi kawałkami cytryny.

Źrodło: www.annies-eats.com

  • Share:

You Might Also Like

0 komentarze