Szwedzkie klopsiki z selerowo-szpinakowym ryżem

czwartek, stycznia 30, 2014

...czyli obiad w 15 minut Jamie'go. W naszej kuchni przyrządzenie go zajęło nieco więcej z racji tego, że nie dysponuję ryżem, który gotuje się w 10 minut. Zamiast tego przygotowałam ryż w parowarze, który sam zajmuje się jego gotowaniem przez około 30-35 minut. Obiad jest prosty, smaczny i szybki, a do tego bogaty w zdrowe zieloności.


Wersje Jamie'go niestety musiałam zmodyfikować ze względu na to, że mięsne kuleczki rodem z Ikei jadła z nami także L. Z tego powodu nie mogłam dodać do mięsa chlustu wódki, a ze względu na N. i jego trzustkę odchudziłam niektóre składniki nabiałowe oraz mięso.


składniki - ryż:
1 seler lub kilka łodyg naciowego, pokrojone w kostkę
oliwa z oliwek
kilka gałązek świeżego tymianku (można zastąpić suszonym)
1 szklanka ryżu, do ugotowania
150-200g listków młodego szpinaku

składniki - klopsiki:
400g chudego mięsa indyka, mielone
1/2 pęczka koperku lub suszony
2 łyżeczki nasion kminku
4 łyżeczki dżemu żurawinowego
4 łyżki śmietany 12%
4 łyżki chudego jogurtu (do podania)

dodatkowo:
gorąca woda
sól i pieprz, do smaku

sposób przygotowania:
Ryż nastawić do ugotowania według przepisu z opakowania.

Selera w zależności od tego czy używamy korzenia czy też naciowego obieram i kroimy w kostkę. Z uwagi na to, że w mojej lodówce był seler naciowy przeznaczony do soków do tego dania użyłam kilka jego łodyg.

W głęboki rondlu rozgrzać 1 łyżkę oliwy, dodać selera, szczyptę soli i pieprzu, gałązki tymianku i chlust gorącej wody. Przykryć, podkręcić ogień i gotować mieszając od czasu do czasu aż seler nieco zmięknie. Dodać szpinak, poczekać aż lekko zwiędnie zmniejszając objętość pod wpływem ciepła. Odstawić na bok.


Mięso wymieszać w dużej misce z solą, pieprzem i posiekanym koperkiem (pozostawić trochę do dekoracji). Masę podzielić na cztery porcje. Z każdej porcji zwilżonymi dłońmi uformować 5 klopsików. W między czasie na patelni rozgrzać 1 łyżkę oliwy z oliwek. Zaromatyzować kminek wrzucając go na rozgrzaną oliwę chwilę przez wrzuceniem klopsików. Uważać, żeby się nie przypalił. Na patelnię włożyć klopsiki. Smażyć je obtaczając na patelni w oliwie i kminku aż będą lekko złociste. Można je także podsmażyć tylko do momentu ścięcia, a następnie poddusić z selerem.

Do klopsików dodać żurawinę. Wymieszać. Następnie dodać śmietanę i kilka chlapek gorącej wody. Klopsiki chwilkę poddusić.

Na koniec do selera i szpinaku dodać ryż. Całość wymieszać i doprawić solą.

Klopsiki podawać na kołderce z ryżu udekorowane świeżym koperkiem z łyżką jogurtu obok mięsa. Jeśli ktoś lubi można także dodać nieco żurawiny.

Smacznego!

dodatkowe informacje:


Inspiracja: Jamie's 15 Minute Meals - Jamie Oliver

  • Share:

You Might Also Like

2 komentarze

  1. Też mam tą książkę i klopsiki mi się spodobały. A u Ciebie wyglądają bardzo zachęcająco :)

    OdpowiedzUsuń
  2. shinju, daj znać jeśli wypróbujesz "właściwą" wersję. Moja jest drobiowa, chudsza, bez wódki i z naciowym. Pewnie z tłuściejszą śmietanką też smakują pełniej :-)

    OdpowiedzUsuń