Przepis dzięki uprzejmości Giada De Laurentiis z foodnetwork.com cieszy się niezwykle dobrymi ocenami. Aż 431 opinii i ocena 5/5 gwiazdek. Niestety bezpośrednio po podaniu nie byliśmy zachwyceni i zupełnie nie rozumieliśmy w czym zrobiliśmy błąd. Może niesmaczne pomidory? Może za mało przypraw? Na szczęście po obiedzie został jeszcze jeden kawałek, który trochę sobie poleżał. Po pewnym czasie zupełnie przypadkowo odkryłam, że smaki się przegryzły i łosoś jest bardzo smaczny.
4 kawałki (ok. 140g każdy) filetu z łososia
2 łyżeczki oliwy z oliwek plus 2 łyżki
sól i świeżo zmielony czarny pieprz
3 pomidory, posiekane lub 1 (400-gramowa) puszka odsączonych pomidorów krojonych
2 posiekane szalotki
2 łyżki świeżego soku z cytryny
1 łyżeczka suszonego oregano
1 łyżeczka suszonego tymianku
sposób przygotowania:
Rozgrzać piekarnik do 200C.
Kawałki łososia skropić z jednej strony 2 łyżeczkami oliwy oraz natrzeć solą i pieprzem.
W miseczce wymieszać pomidory, szalotkę, 2 łyżki oliwy, sok z cytryny, oregano, tymianek, sól i pieprz.
Kawałek łososia umieścić na folii aluminiowej naoliwioną stroną do dołu. Z folii uformować coś w rodzaju kieszonki z otwarciem do góry. A wierzch łososia nałożyć salsę pomidorową. Całość szczelnie zawinąć.
Zawinięte filety z salsą umieścić na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Piec aż do momentu, gdy mięso będzie gotowe w zależności od wielkości i grubości kawałków ok. 25 minut.
dodatkowe informacje:
Podsumowują jest to lekkie, nietłuste danie z piekarnika. Jedna z 4 powstałych porcji zawiera 300 kcal i około 18g tłuszczu.
1 komentarze
Bardzo smakowicie prezentuje się ten łosoś. Lubię łososia:)
OdpowiedzUsuńSzczęśliwego Nowego Roku życzę :)