Sernik light z grejfrutem

niedziela, stycznia 05, 2014

Zima to taka pora roku, która sprzyja dodatkowym kilogramom. Spożywaniu dodatkowych kalorii sprzyjają święta i długie wieczory. Tymczasem przeglądając kartę SD z aparatu trafiłam na zdjęcia sernika wyszukanego w necie specjalnie dla N. Ze swoją chorą trzustką nie może spożywać tradycyjnych serników, dlatego ten był doskonałą alternatywą.

 Przepis znaleziony na zdrowie-przez-kuchnie.blogspot.com

składniki - spód (na małą blaszkę):
1 jajko
mus z jednego jabłka
łyżeczka ksylitolu lub innej substancji słodzącej
łyżeczka proszku do pieczenia
szczypta cynamonu
łyżka gęstego jogurtu
5 łyżek mąki pełnoziarnistej
3 łyżki otrębów owsianych

składniki - masa serowa:
duże opakowanie serka President 0%
5 łyżek jogurtu naturalnego
1 galaretka pomarańczowa
grejpfrut czerwony

sposób przygotowania:
Oddzielamy żółtko od białka, żółtko łączymy z musem z jabłka i pozostałymi składnikami.
Ubite na sztywną pianę białko dodajemy ostrożnie do masy, powoli i ostrożnie mieszamy.


Formę smarujemy pół łyżeczki oleju i wysypujemy otrębami, wlewamy masę i pieczemy w piekarniku nagrzanym do 190 stopni około 25 minut aż spód będzie brązowawy.
Galaretkę rozpuszczamy w 3/4 kubka gorącej wody, dokładnie mieszamy i zostawiamy do ostygnięcia.
Letnią galaretkę łączymy z serkiem i jogurtem, dodając po trochę galaretki i cały czas mieszając serową masę. Wszystko wylewamy na ostudzony spód.

Grejpfruta obieramy z białych, gorzkich błonek, kroimy na cząstki i kładziemy na masę. Całość przykrywamy folią spożywczą i kładziemy do lodówki na minimum 3-4 godziny.

Smacznego!

  • Share:

You Might Also Like

2 komentarze