Piersi z kurczaka pocięte w cienki, długie kawałki otoczone słodko-orientalnym sosem o aromacie świeżych pomarańczy. Najlepiej smakuje z woka, ale można go przygotować także w dużej patelni. Szybki i mniamuśny!
1/3 szklanki ciepłej wody
1/4 szklanki brązowego cukru
2 łyżki soku pomarańczowego, wyciśniętego z pomarańczy
2 łyżki sosu sojowego
2 łyżki keczupu
1 łyżka octu winnego
4 ząbki czosnku, rozgniecione
1/2 łyżeczki suszonej papryki, płatki
1/4 łyżeczki przyprawy 5 smaków
1 łyżeczka startego skórki pomarańczowej
2 łyżki oliwy z oliwek
500-600g piersi z kurczaka, pokrojony
2 łyżeczki mąki ziemniaczanej
2 łyżki zimnej wody
posiekana dymka, do dekoracji
sposób przygotowania:
W misce wymieszać razem ciepłą wodę, brązowy cukier, sok pomarańczowy, sos sojowy, ketchup, ocet, czosnek, paprykę w proszku, przyprawę 5 smaków, skórkę pomarańczową aż do rozpuszczenia cukru.
W dużej patelni lub woku rozgrzać oliwę, a nstępenie wrzucić kurczak i smażyć aż do delikatnego zrumienienia. Na dobrze zabezpieczonym woku dodanie oliwy jest w zasadzie zbędne. Zwykle wrzucam kurczaka na mocno rozgrzany wok i zostawiam na kilka sekund aż do ścięcia i przyrumienienia krawędzi, a następnie mieszam i czekam chwilkę na ścięcie drugiej strony mięsa.
Wlać wcześniej przygotowaną w misce mieszaninę, która będzie stanowić sos. Doprowadzić do wrzenia, zmniejszyć ogień i gotować pod przykryciem do częściowego zredukowania sosu. I tu wg mnie powinniśmy postąpić wg własnych upodobań. Sos można rozrzedzić dodając wody lub zostawić taki, który tylko otacza kawałki kurczaka.
Na koniec wymieszać wodę i mąkę, a następnie dodać do sosu. Gotować przez dodatkowe 2 minuty.
Podawać z ryżem oraz surówką orientalną.
dodatkowe informacje:
Zagęszczenie sosu nie jest konieczne. Możemy zagęścić sos wg upodobań. Ja pominęłam ten krok.
Chińska surówka z ogórków
składniki:4 ząbki czosnku, zmiażdżone
1/2 szklanki sosu sojowego
1/4 szklanki octu ryżowego
1/8 szklanki cukru
2-3 łyżki oleju sezamowego (opcjonalnie)
2 długie ogórki, obrane i pokrojone w plasterki
sposób przygotowania:
W miseczce wymieszać sos sojowy, ocet, cukier i olej sezamowy aż do rozpuszczenia cukru.
Dodać czosnek i jeszcze raz wymieszać.
Na koniec wymieszać dressing z ogórkami. Odstawić do lodówki, żeby smaki się przegryzły.
0 komentarze