Pieczony filet z masłem czosnkowym

niedziela, stycznia 26, 2014

Wyobraźcie sobie smaczne i proste drugie danie, którego przygotowanie to dosłownie chwilka. Sekretem sukcesu tego dania jest z pewnością świeży i dobry jakościowo filet z ulubionej ryby. Może to być na przykład tilapia.

2-3 porcje

składniki:
2 łyżki masła
2 ząbki czosnku, przeciśnięte przez praskę
1/4 łyżeczki pieprz
1/4 łyżeczki soli
szczypta suszonej natki pietruszki
1/4 łyżeczki słodkiej papryki w proszku
4 świeże filety tilapia

cytryna, pokrojona w ćwiartki (do podania)

sposób przygotowania:
W małym rondelku rozpuścić masło, dodać czosnek, pieprz, sól, natkę i paprykę. Wymieszać, a następnie podgrzać na małym ogniu do momentu, aż masło zacznie lekko bulgotać z przyprawami. Zdjąć z ognia.

Za pomocą pędzla silikonowego wysmarować niewielką ilością przygotowanego masła dno płaskiego naczynia żaroodpornego. W razie potrzeby wyłożyć naczynie folią aluminiową.


W naczyniu ułożyć filety na płasko jeden obok drugiego. Następnie pozostałym masłem posmarować każdy filet z wierzchu.

Piec w temperaturze 175°C przez 12 do 15 minut lub do momentu (w zależności od rodzaju i grubości filetów) aż mięso będzie gotowe.

Podawać z kawałkiem cytryny do skropienia ryby w towarzystwie sałatki ze szpinaku z cebulą i jajkiem skropioną cytrynowym dressingiem.


dodatkowe informacje:
Pod każdy filet można opcjonalnie - w wersji na bogato - położyć garść świeżego szpinaku.
Można dodatkowo położyć na wierzchu do podpieczenia kilka pomidorków koktajlowych i/lub krążków białej cebuli.

  • Share:

You Might Also Like

0 komentarze