Linzer cookies

niedziela, stycznia 19, 2014

Jakiś czas temu pisałam na blogu o przydasiowym zamówieniu. Wiele z produktów zamówiłam pod kątem Walentynek, bo jak głosi stare porzekadło droga do serca mężczyzny prowadzi przez żołądek.

Pierwszym z kulinarnych pomysłów na walentynkowy prezent są migdałowe kruche ciasteczka linzer. Historia ciasteczek ściśle powiązana jest z austriackim Linzertorte lub inaczej tarty linzer, która jest jedną z najstarszych i najsłynniejszych receptur na tartę. Pierwsza wzmianka o niej pochodzi z XVII wieku. Maślane z dodatkiem migdałów, skórki z cytryny i cynamonu ciasteczka linzer powstały w oparciu o ten sam przepis co tarta tylko w zmienionej mniejszej, ale za to bardzo charakterystycznej formie przekładanych ciasteczek z dziurką tzw. Linzer eye. Najczęściej do przełożenia używa się malinowego dżemu bez pestek. Jednak z okazji Walentynek można wykonać je z konfiturą z róży.

składniki:
1 szklanka (150 g) migdałów
2 szklanki (260 g) mąki pszennej
1/2 łyżeczki mielonego cynamonu
1/2 łyżeczki soli
skórka otarta z jednej małej cytryny
1 szklanka (226 g) masła, w temperaturze pokojowej
3/4 szklanki (150 g) cukru
1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
2 duże żółtka jaj (w sumie 40g)

dodatkowo:
1/2 szklanki cukru pudru
dżem bezpestkowy np. malinowy lub różany



sposób przygotowania:
Rozgrzej piekarnik do 180 stopni C. Migdały umieść na blasze wyłożonej pergaminem i piec około 8-10 minut aż będą lekko rumiane i pachnące. Wyjąć migdały z piekarnika i odstawić do całkowitego ostygnięcia. Następnie zmielić je wraz z 1/4 szklanki (50 g) cukru aż będą tworzyć drobny miał.


Do osobnej miski przesiać mąkę, cynamon, sól i skórkę z cytryny.

W dzierży miksera elektrycznego otrzeć masło i pozostałą 1/2 szklanki (100 g) cukru aż będzie lekkie i puszyste (około 2-3 minut). Dodać ekstrakt z wanilii i kolejno po jednym żółtka jaj. Następnie dodawać stopniowo zmielone migdały i na koniec mieszankę z mąką.

Podzielić ciasto na pół. Każdą porcję owinąć folią i włożyć do lodówki na 30-60 minut. Maksymalnie można je przechowywać do dwóch dni.


Rozgrzać piekarnik do 180C. Blachę wyłożyć papierem do pieczenia.

Wyjąć jedną kulę ciasta z lodówki. Na powierzchni lekko posypanej mąką rozwałkować ciasto, aż będzie miało około 0,5 cm grubości. Za pomocą specjalnej foremki wycinać ciasteczka - jedno z dziurką, drugie bez. Można także wycinać ciastka zwykłą foremką do wykrawania, a następnie drugą dużo mniejszą foremką wycinać otwory w co drugim ciastku. Układać ciasteczka na przygotowanej blasze w odstępach ok. 2,5 cm od siebie.

Pozostałe skrawki ciasta należy ponownie rozwałkować i kontynuować wycinanie ciastek. Jeśli ciasto lub przygotowane ciasteczka są zbyt miękkie włożyć do lodówki na około 10 minut, aby zapobiec rozlewaniu się i utracie kształtu przez ciasteczka podczas pieczenia.

Piec ciasteczka około 12 minut lub do czasu, kiedy będą lekko rumiane na brzegach. Wyjąć z piekarnika i umieścić na kratce do ostygnięcia.

Ciasteczka z dziurką delikatnie oprószyć cukrem pudrem. Na ciastku bez dziurki rozsmarować cienko dżem. Chwytając za krawędzie górną część z dziurką przykleić na posmarowanej dolnej części. Lekko docisnąć.

Używając rękawa do dekoracji wypełnić dżemem dziurkę ciastka. Dzięki temu ciasteczka wyglądają jeszcze lepiej.


dodatkowe informacje:
Przełożone dżemem ciasteczka linzer miękną podczas przechowywania. Dlatego jeśli chcesz, aby dłużej były kruche przechowuj je w szczelnie zamkniętym pudełku, a przekładaj dżemem dopiero przed podaniem. 


Przełożone ciasteczka linzer mogą być przechowywane w lodówce w szczelnym pojemniku przez kilka dni. 






  • Share:

You Might Also Like

0 komentarze