Miodowo-korzenne ciasteczka dla dzieci

poniedziałek, stycznia 06, 2014

Kiedy zobaczyłam te ciasteczka wykonane stemplem z uroczym piernikowym ludkiem na mojewypieki.com zakochałam się od pierwszego wejrzenia, po czym rozpczęłam poszukiwania tego kuchennego cudeńka. Niestety łatwo nie było! W każdym sklepie akuratnie ten stempel był niedostępny. W końcu trafiłam na zalando.pl, gdzie stempel ten był na promocji. Paczka dotarła już po świętach. Mimo to czym prędzej zabrałam się do dzieła wykorzystując przepis Pani Doroty.

Porcja ok. 20 sztuk

składniki:
250 g mąki pszennej
90 g cukru pudru
2 łyżki płynnego miodu
125 g masła, zimnego
1 jajko
1 łyżka przypraw korzennych np. domowej przyprawy do piernika

sposób przygotowania:
Wszystkie składniki umieścić w naczyniu i szybko zagnieść. Z ciasta uformować kulę, spłaszczyć, owinąć folią, schłodzić w lodówce przez 60 minut. Ciasto można też wyrobić w malakserze.


Schłodzone ciasto wyjąć z lodówki i rozwałkować na grubość około 4 mm, delikatnie podsypując mąką. Wycinać ciasteczka, przekładać na formę wyłożoną papierem do pieczenia lub wysmarowaną masłem, przykładać foremkę i robić stempelki.



Piec w temperaturze 200ºC przez około 10 - 12 minut lub do zezłocenia brzegów. Studzić na kratce.

Przechowywać do 2 tygodni w szczelnym pojemniku.

dodatkowe informacje:
Ciasteczka do idealna okazja do wspólnego wykonania ich z naszymi pociechami. Oczywiście jeśli mają one na tyle cierpliwości i precyzji, żeby nie zniszczyć odcisków przy ich wykonywaniu. L. straciła ochotę już po 5 ciastkach, ale sądzę, że w następnym razem będzie miała więcej zapału.

Samo ciasteczko to prosta i klasyczna propozycja, która nie wyróżnia się szczególnie pośród pozostałych.

  • Share:

You Might Also Like

0 komentarze