Wilgotny farsz i chrupka pita z nutą aromatycznej oliwy z oliwek. Danie idealne na przekąskę - proste, lekkie i smaczne. Ponieważ robiła je na kolację zdjęcia są otoczone mgiełką ciepłego światła okapu, jednak polecam wszystkim obejrzenie jak pięknie się to danie prezentuje u Wendy.
składniki - ciasto:
125g mąki
20g wody + 1/2 łyżeczki drożdży instant
20g jogurt naturalny
20-30g mleka
1 łyżeczka cukru
1 łyżka oliwy z oliwek
1/4 łyżeczki soli
oliwa z oliwek do posmarowania ciasta po pieczeniu
składniki - nadzienie:
100g mięsa mielonego
1 pomidor bez nasion, pokrojony w kostkę
2 łyżki cebuli, posiekanej
2 łyżki natki pietruszki, posiekanej
1/4 łyżeczki papryki
1/4 łyżeczki soli
pieprz czarny do smaku
1 jajko (na wierzch)
sposób przygotowania:
Rozpuścić w wodzie drożdże. Połączyć wszystkie składniki ciasta, a następnie wyrabiać przez 2 minuty. Pozostawić do wyrośnięcia pod przykryciem na około 2 godziny.
Rozgrzać piekarnik do 200C. Na 30 minut przed końcem wyrastania ciasta wymieszać w misce składniki farszu.
Ciasto rozwałkować na grubość 5mm w mniej więcej owalny kształt. Nie musi być idealny. Umieścić ciasto na papierze do pieczenia rozłożonego na blasze. Umieścić nadzienie na ciasto zostawiając na krajach 2.5cm marginesu. Powstałe zakładki ciasta zawinąć do środka tworząc rant. Zlepić ciasto po przeciwległych stronach w szpic formując je na kształt łódki, aby zabezpieczyć farsz przed zsunięciem się z ciasta. Na koniec rozbić na wierzch farszu jajko.
Piec przez 20 minut lub do momentu aż ciasto zamieni kolor na złoty. Po wyjęciu pity z piekarnika posmarować skórkę oliwą z oliwek. Podawać na ciepło.
0 komentarze