Krem brokułowy z grzankami kukurydzianymi

niedziela, stycznia 05, 2014

Prosta i szybka. Dzięki złamanemu obecnością ziemniaków smakowi, brokuł nie dominuje tej zupy. Dlatego jest to doskonały sposób na przemycenie tego warzywa w menu małej L. W ostatnich dniach umówiłam się z nią, że każdego dnia będzie zjadać porcję obiadu zwaną łyżką lub chochelką chwały. Bez względu na to czy obiadek wyszedł mamie pyszny czy też tylko dobry będzie mu dawała taką szansę w myśl konsumowania 5 porcji warzyw i owoców dziennie :-)

składniki:
duży brokuł, podzielony na różyczki
4 szalotki
100 g masła extra
50 ml oliwy do smażenia
100 ml wody + 1 łyżka octu winnego
200 g obranych ziemniaków, pokrojonych na ćwiartki
1 litr rosołu drobiowego
150 ml śmietany 30 %
sól i pieprz

kilka kromek chleba kukurydzianego


sposób przygotowania:
Szalotkę kroimy w kostkę i szklimy na roztopionym maśle z dodatkiem oliwy. Następnie dodajemy ziemniaki. Całość podlewamy wodą z octem, a następnie gotujemy na dużym ogniu przez dłuższą chwilę redukując częściowo ilość płynu.
Następnie dodajemy brokuł i podlewamy rosołem drobiowym. Gotujemy do miękkości, miksujemy ze śmietanką, doprawiamy solą i białym pieprzem.

Podajemy z kleksem śmietany i grzankami z chleba kukurydzianego.

  • Share:

You Might Also Like

0 komentarze