Zupa krem z batatów z cynamonem

sobota, stycznia 25, 2014

Lubicie bataty? Jeśli tak, to koniecznie musicie wypróbować tę zupę. To istne niebo na podniebieniu, które odkryłam całkiem przypadkiem. Słodkie ziemniaki mieszkały w naszej lodówce w oczekiwaniu na przygotowanie ciasta. Niestety w weekend dopadło mnie lenistwo, a czas płyną. Żeby nie zmarnować niecodziennego składnika postanowiłam poszukać czegoś co mnie zaskoczy. Pośród kombinacji słodki ziemniak + marchew znalazłam coś co natychmiast rzuciło mi się w oczy - przepis z magazyn Bon Appetit. 

Dodatek gałki muszkatołowej oraz cynamonu intryguje, dodając zupie nieco słodki i egzotyczny aromat. Świeże i (koniecznie) chrupki liście selera znakomicie równoważą kremową konsystencję zupy.

W sekrecie powiem Wam, że zupa uwiodła całą naszą rodzinę. Pierwszy raz przekonałam tym smakiem swojego N. do słodkich ziemniaków. Mniam!

składniki:
2 łyżki masło
1 szklanka posiekanej cebuli
2 małe, posiekane łodygi selera naciowego
1 średni por, pokrojony ( biała i jasnozielona część)
1 duży ząbek czosnku, posiekany
600g (ok. 5 szklanek) słodkich ziemniaków, obrane, pokrojone w nieduże kawałki
4 szklanki bulionu z kurczaka (bulion z warzyw w opcji wegetariańskiej)
1 laska cynamonu
1/4 łyżeczki gałki muszkatołowej
2 łyżki syropu klonowego

1 1/2 szklanki śmietany lub jogurtu (opcjonalnie)
liście z łodygi selera naciowego, posiekane

sposób przygotowania:
Na średnim ogniu roztopić masło w dużym garnku z grubym dnem. Dodać posiekaną cebulę i dusić przez około 5 minut. Dodaj pokrojone łodygi selera i pora sauté około 5 minut. Dodać czosnek po czym pozostawić na ogniu jeszcze przez 2 minuty.


Dodać słodkie ziemniaki, bulion z kurczaka, cynamon i gałkę muszkatołową. Doprowadzić do wrzenia . Zmniejszyć ogień i gotować bez przykrycia aż ziemniaki będą miękkie (około 20 minut).

Wyjąć laskę cynamonu i wyrzucić. Odstawić do ostudzenia, aby zupa nie stępiła noży blendera. Partiami blendować na gładkie puree. Wlać z powrotem do garnka. Jeśli zupa jest za gęsta można dolać trochę gorącej wody.

Dodać syrop klonowy i wymieszać. Pozostawić na średnim ogniu do ponownego podgrzania całości. Na koniec zupę doprawić do smaku solą i pieprzem.

Zupę podawać z kleksem śmietany posypaną chrupkimi, posiekanymi liśćmi selera naciowego.


dodatkowe informacje:
Zupę można przygotować z jednodniowym wyprzedzeniem. Przykryć i przechowywać w lodówce. Osobno przechowywać liście selera. Przed podaniem podgrzać zupę na wolnym ogniu. Wlać do głębokiego talerza, dodać kleks śmietany lub jogurtu. Na koniec udekorować chrupiącymi, posiekanymi liśćmi selera naciowego.


Tabela dla wersji z bulionem drobiowym i śmietaną 12%.

  • Share:

You Might Also Like

0 komentarze