Kurczak pieczony... perfekcyjny

piątek, stycznia 03, 2014

Kurczak ten był świątecznym daniem głównym w dzień Bożego Narodzenia. Pyszny, soczysty i aromatyczny - to trzy najlepiej opisujące go przymiotniki. Dzięki dodatkom nie nudzi się, choć jest tak klasyczny.

składniki:
1 kurczak o wadze 2 kg

do natarcia:
sól i świeżo zmielony pieprz
1 łyżeczka suszonego estragonu
1 łyżeczka czerwonej papryki w proszku wędzonej lub słodkiej
30 g roztopionego masła

do nadzienia:
1/2 cytryny, przekrojona na pół
1/2 cebuli, przekrojona na pół
gałązka natki pietruszki i gałązka rozmarynu, kilka gałązek tymianku (wszystkie zioła lub wybrane)


dodatki*:
2 czerwone papryki, oczyszczone z gniazd nasiennych, podzielone na ćwiartki
6 młodych ziemniaków, oskrobanych, ugotowanych w osolonej wodzie i odcedzonych
1 łyżeczka suszonego oregano
2 łyżki oliwy extra vergine

*lub wg uznania mogą być pieczarki, marchew, cukinia itp.

sposób przygotowania:
Kurczaka przed pieczeniem należy wyjąć wcześniej z lodówki aby się ocieplił w temperaturze pokojowej. Przygotować brytfankę lub wyższą formę żaroodporną. Na dno położyć metalową kratkę (taką jak pod czajnik) lub użyć gotowej formy z kratką. Jeśli nie mamy kratki możemy użyć pokrojonych marchewek i na nich ułożyć kurczaka.
Piekarnik nagrzać do 190 stopni. Kurczaka wysmarować solą i pieprzem, estragonem oraz czerwoną papryką. Do środka włożyć ćwiartki cytryny z ponacinaną skórką lub podziurawioną widelcem oraz cebulę, gałązki natki, rozmarynu i tymianku. Nogi kurczaka związać sznurkiem, całość polać i wysmarować roztopionym masłem.
Kurczaka położyć na jednym boku na kratce w brytfance, wstawić do piekarnika i piec przez 25 minut. Przewrócić kurczaka na drugi bok i piec przez następne 25 minut. Wyjąć naczynie z kurczakiem, wylać wytopiony tłuszcz. Ułożyć z powrotem kurczaka na kratce w naczyniu (lub na marchewkach), tym razem piersiami do góry. Wstawić z powrotem do piekarnika i piec przez 55 minut. Cały czas kurczaka pieczemy bez przykrycia.
Na pół godziny przed końcem pieczenia do naczynia z kurczakiem włożyć paprykę i ziemniaki, uprzednio doprawione solą, pieprzem, suszonym oregano i wysmarowane oliwą extra vergine. Przed włożeniem warzyw można zlać z naczynia wytopiony z kurczaka tłuszcz (cały lub połowę). Wyjąć z piekarnika i odczekać 15 minut przed pokrojeniem kurczaka na porcje.

Źródło: kwestiasmaku.com

  • Share:

You Might Also Like

0 komentarze