Ciasto francuskie z mincemeat

poniedziałek, stycznia 06, 2014

Przygodę z brytyjskim specjałem o nazwie mincemeat błędnie kojarzącej się z mięsem rozpoczęłam od przepisu Nigelli Lawson na świąteczne babeczki z gwiazdkami. Pozostałą część mincemeat wykorzystałam do przepisu z magazynu GoodFood opublikowanym przez Panią Dorotę na blogu mojewypieki.com.

Doskonały pomysł na poczęstunek dla niespodziewanych gości, jeśli mamy w lodówce gotowe mincemeat i mrożone ciasto francuskie.

składniki:
280 g mincemeat
25 g orzechów pekan, grubo posiekanych
25 g pistacji, grubo posiekanych
2 łyżki płatków migdałowych
25 g suszonej żurawiny
pół jabłka, obranego i pokrojonego w kostkę
skórka otarta z 1 cytryny i 2 łyżki soku
375 g ciasta francuskiego, rozwałkowanego i rozmrożonego
2 łyżki zmielonych migdałów
50 g cukru pudru

do posmarowania - jajko roztrzepane z 1 łyżką mleka

sposób przygotowania:
Mincemeat wymieszać z pekanami, pistacjami, migdałami, żurawiną, jabłkiem, skórką z cytryny.


Ciasto francuskie rozwinąć na oprószonej mąką powierzchni (jeśli jest zamrożone - wcześniej odmrozić). Ciasto powinno dojść do temperatury pokojowej (wtedy nie kurczy się podczas pieczenia). Odciąć kilkucentymetrowy kawałek ciasta, z którego powycinać gwiazdki. Ciasto pozostałe z wycinania gwiazdek wwałkować w ciasto właściwe, by nic się nie zmarnowało.

Ciasto przełożyć na wyłożoną papierem blaszkę. Środek ciasta ponakłuwać widelcem, wyłożyć nań niedużą foremkę do pieczenia np. do brownies i ją obciążyć (zostawiając niezakryte boki, by były wyższe).

Ciasto podpiec w temperaturze 200ºC przez około 10-15 minut, następnie usunąć foremkę podpiec przez kolejne 8 minut do zrumienienia ciasta.

Ciasto wyjąć z piekarnika, posypać równo zmielonymi migdałami. Na wierzch równo wyłożyć mincemeat, pozostawiając wolne brzegi, około 1 cm. Udekorować gwiazdkami.

Przed pieczeniem posmarować jajkiem roztrzepanym z 1 łyżką mleka. Piec w temperaturze 200ºC przez około 10 - 20 minut. Wyjąć, wystudzić na blaszce, ozodobić lukrem wykonanym z soku z cytryny roztartego z cukrem pudrem, pokroić na części.

  • Share:

You Might Also Like

0 komentarze