Lekki, rustykalne, pyszne herbatą.
składniki:
250 g mąki pszennej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
1 łyżeczka cynamonu
100 g miękkiego masła
100 g cukru brązowego (jasnego)
1 łyżka soku z cytryny
1 łyżka soku z pomarańczy
1 duże jajko
na posypkę:
2 łyżki cukru
1/2 łyżeczki cynamonu
sposób przygotowania:
Mąkę wymieszać z proszkiem, sodą, cynamonem i brązowym cukrem. Dodać miękkie masło w kawałeczkach i jajko (pozostawiając część białka do posmarowania ciastek). Wyrobić ciasto, uformować kulę. Włożyć na co najmniej godzinę do lodówki.
Po tym czasie rozwałkować ciasto dość cienko, delikatnie podsypując mąką, wycinać dowolne kształty. Układać na blaszce, posmarować lekko roztrzepanym białkiem i posypywać cukrem wymieszanym z cynamonem.
Piec w temperaturze 190ºC przez około 15 minut (piekłam krócej, około 10 minut). Studzić na kratce.
dodatkowe informacje:
Zamiast zwykłego cukru można użyć cukru gruboziarnistego lub ozdobnego np. kolorowego kryształu Wilton.
Przepis podała AgusiaH na cincin.cc
składniki:
250 g mąki pszennej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
1 łyżeczka cynamonu
100 g miękkiego masła
100 g cukru brązowego (jasnego)
1 łyżka soku z cytryny
1 łyżka soku z pomarańczy
1 duże jajko
na posypkę:
2 łyżki cukru
1/2 łyżeczki cynamonu
sposób przygotowania:
Mąkę wymieszać z proszkiem, sodą, cynamonem i brązowym cukrem. Dodać miękkie masło w kawałeczkach i jajko (pozostawiając część białka do posmarowania ciastek). Wyrobić ciasto, uformować kulę. Włożyć na co najmniej godzinę do lodówki.
Po tym czasie rozwałkować ciasto dość cienko, delikatnie podsypując mąką, wycinać dowolne kształty. Układać na blaszce, posmarować lekko roztrzepanym białkiem i posypywać cukrem wymieszanym z cynamonem.
Piec w temperaturze 190ºC przez około 15 minut (piekłam krócej, około 10 minut). Studzić na kratce.
dodatkowe informacje:
Zamiast zwykłego cukru można użyć cukru gruboziarnistego lub ozdobnego np. kolorowego kryształu Wilton.
Przepis podała AgusiaH na cincin.cc
2 komentarze
Większość ciastek jakie piekę posypuję gruboziarnistym cukrem, to najlepszy wierzch z najlepszych!
OdpowiedzUsuńTwoje gwiazdki wyglądają pysznie, zdjęcie takie ciepłe :)
Dziękuję :-) Ciepło zawdzięczane blaskiem świec na wigilijnym stole.
OdpowiedzUsuń