Świąteczne babeczki z mincemeat

sobota, stycznia 04, 2014

Słodko-cierpkie świąteczne babeczki z mincemeat. Uwodzą prostotą, rustykalnością i smakiem. Dzięki nim odkryłam smak świeżych żurawin, które nie łatwo było zdobyć. Jeśli przygotujemy sobie mincemeat z wyprzedzeniem ich przygotowanie nie zajmie nam zbyt dużo czasu.

składniki:
240 g mąki pszennej
60 g smalcu
60 g masła
sok z 1 pomarańczy
szczypta soli

200 g mincemeat

1 roztrzepane jajko z 1 łyżką wody - do glazury (pominęłam, bez również wygladają ślicznie)
cukier puder do oprószenia

sposób przygotowania:
Mąkę odmierzyć do miski, dodać smalec, masło, wymieszać z grubsza (jak kruszonkę) i włożyć do zamrażarki na 20 minut. Sok pomarańczowy wymieszać z solą, wstawić do lodówki.


Po tym czasie, zmiksować zawartość miski z sokiem, jeśli będzie zbyt mało płynu, dodać lodowatej wody (dodałam 2 łyżki). Ciasto szybko zagnieść, podzielić na 3 części, owinąć w folię, włożyć do zamrażarki na 20 minut.

Ciasto rozwałkować na grubość 2 -3 mm, wycinać kółka i gwiazdki. Przygotować formę do muffinek (mogą być również foremki na babeczki): wysmarować ją masłem, wysypać kaszą manną. W każdą foremkę lekko wciskać kółko z ciasta, nakładać czubatą łyżeczkę nadzienia, na górę kłaść gwiazdkę.

Piec około 10-15 minut w temperaturze 220ºC. Wystudzić, oprószyć cukrem pudrem.

Domowe mincemeat

składniki na około 600 ml:
75 g ciemnego brązowego cukru (dałam 50 g)
60 ml wina ruby port (lub innego półsłodkiego lub słodkiego czerwonego wina)
300 g żurawiny
1 łyżeczka cynamonu
1 łyżeczka imbiru
pół łyżeczki zmielonych goździków
75 g koryntek
75 g rodzynek
30 g suszonej żurawiny
1 klementynka - otarta skórka i sok
25 ml brandy (lub rumu)
kilka kropel ekstraktu z migdałów
pół łyżeczki ekstraktu z wanilii
2 łyżki miodu

sposób przygotowania:
W większym garnuszku wymieszać cukier i wino, aż do rozpuszczenia się cukru, na lekko nagrzanym palniku. Dodać żurawinę i wymieszać. Dodać cynamon, imbir, goździki, koryntki, rodzynki, suszoną żurawinę, skórkę i sok z klementynki. Doprowadzić do wrzenia i gotować przez około 20 minut, lub dopóki owoce się nie rozpadną i nie wchłoną całego płynu. Zdjąć z palnika, lekko ochłodzić. Dodać brandy, ekstrakt z migdałów, wanilli i miód, wszystko dobrze wymieszać.

Przechowywać w słoiczku, w lodówce, do 2 tygodni.


Przepis Nigelli Lawson
Tłumaczenie z mojewypieki.com

  • Share:

You Might Also Like

0 komentarze