Pełna warzyw i aromatów. Podana przesadnie z ryżem i bagietką (tak, tak jest teraz z nami wszędzie :)).
2 udka kurczaka
4 marchewki średniej wielkości
2 korzenie pietruszki średniej wielkości
seler niezbyt duży i niezbyt mały
spory por
średniej wielkości cebula
2 czubate łyżki przecieru pomidorowego
pół szklanki śmietany
łyżka pszennej mąki
liść laurowy
2 ziarna ziela angielskiego
5 ziarenek pieprzu
pół łyżeczki cukru
sól
świeżo zmielony czarny pieprz
sposób przygotowania
Udka myję, zalewam 6 szklankami wody, dodaję ziele angielskie, pieprz w ziarnach, liść laurowy i gotuję od momentu zawrzenia na średnim ogniu przez około 30 minut.
Wszystkie warzywa obieram, myję dokładnie i kroję na duże kawałki. Wrzucam do garnka i gotuję do średniej miękkości. Do zupy dodaję przecier pomidorowy, doprawiam solą, pieprzem i cukrem.
W kubeczku mieszam bardzo dokładnie śmietanę z mąką, tak by nie było żadnych grudek. Do śmietany wlewam kilka łyżek gorącej zupy i jeszcze raz mieszam. Tak przygotowaną śmietanę wlewam do wrzącej zupy, mieszam i trzymam kilka chwil na ogniu. Zupę zdejmuję z ognia, sprawdzam jeszcze raz smak - jeśli trzeba doprawiam solą, pieprzem i cukrem. Zupa będzie najlepsza, jeśli postoi kilkanaście minut przykryta po ugotowaniu.
Podaję z ryżem lub makaronem i mnóstwem zielonej natki pietruszki.
3 komentarze
Przepraszam, że się wetknę ja lubię dodać jeszcze szczyptę curry :) ale wiem, miało być tradycyjnie.
OdpowiedzUsuńGratuluję dodania śmietany bez problemów, mi udało się to tylko raz.
Robię bardzo podobnie:) To jedna z najprostszych i najpyszniejszych zup. Wszystko jedno, z ryżem czy z kluskami...ale bez bagietki;))
OdpowiedzUsuńPozdrawiam serdecznie:)
eweno, moje kochanie jak wraca głodne z pracy to zjada wszystko ze wszystkim, co upichciłam, bo inaczej nie mógłby się zdecydować co najpierw i stąd dziwne połączenia np. z bagietką :-)
OdpowiedzUsuń