Raclette

sobota, stycznia 09, 2010

Sylwestra przywitaliśmy z pełnymi brzuszkami. Wspólnie zajadając się własnymi wariacjami zapiekanek z domowego grila do raclette. Na wierzchniej patelni grilowały się ziemniaczki i kurczak gyros, a na dole każdy komponował swoje własne kulinarne wariacje. U nas to chyba już jakaś tradycja, ponieważ odkąd dostaliśmy w prezencie gril, smak przygotowanych pyszności wprowadza nas w kolejne lata. Dlatego dziś postanowiłam w końcu zapisać więcej kompozycji odpowiednich na gril raclette. Poprzednią znajdziecie tutaj.


wariacja 1:
szynka
ananas
ser, dowolny rodzaj

wariacja 2:
bagietka
sos do pizzy
salami lub peperoni lub szynka
ser żółty

wariacja 3:
ser brie albo camamber
żurawina (po upieczeniu sera)

wariacja 4:
ser brie
gotowane ziemniaczki
gotowane różyczki brokuł
pieczarki
olej
sól
cebulki koktailowe

wariacja 5:
szynka
pomidor
pieczarki
cebulki koktailowe
ser żółty

dodatki: sos chili, chleb, zioła prowansalskie

sposób przygotowania:
Składniki układamy na łopatkach wg własnego uznania - w dowolnej kolejności i ilości.

  • Share:

You Might Also Like

0 komentarze