Od paru lat z powodzeniem i smakiem korzystam z przepisu Bajaderki na ciasto do uszek. Dziś chciałam tylko dodać przepis na farsz. W zasadzie ile ludzi tyle sposobów. Jedni mielą i smażą grzyby, inni je gotują, a jeszcze inni dodają kapustę.
składniki:
10 dag suszonych grzybów
2-3 cebule
3 łyżki oliwy
2 łyżki tartej bułki
2 łyżki śmietany
sól, pieprz
sposób przygotowania:
Grzyby umyć, zalać wodą, pozostawić na godzinę, a następnie ugotować do miękkości w tej wodzie, w której się moczyły. Po ostudzeniu drobno posiekać lub zemleć w maszynce do mięsa. Cebulę pokrajać w jak najdrobniejszą kostkę, posolić, zrumienić na oliwie na jasnozłoty kolor. Dodać grzyby i śmietanę, wymieszać, dusić chwilę, wsypać tartą bułkę. Gdyby masa była zbyt gęsta, dodać nieco wywaru z grzybów. Przyprawić do smaku solą i pieprzem.
dodakowe informacje:
O ile zawsze przywiązuję wagę do propocji, tak w tym przypadku ważniejszy jest smak i obecność składników.
Z resztą w naszym domu uszek nigdy dosyć!
6 komentarze
Uszka z grzybami mniam moje ulubione zawsze z wileka radoscia czekam na ta chwile az zaczniemy sie nimi zajadac. Sa przepyszne, ale chyba wszystko zawdzieczaja temu ze czekam na nie caly rok! :) Sama nie wiem czemu, przeciez zawsze mozna je zrobic ;) Moze stracily by swoj urok ? :)
OdpowiedzUsuńMoin! Your website is gorgeous! I arrived here from Google, in a Piernik research! I have a very special recipe, given by a special person from Poznan. I loved your photos. Frohe Weihnachten!
OdpowiedzUsuńU mnie robi się farsz prawie tak samo, tylko że usmażoną cebulę mieli się razem z grzybami, i nie dodaje się śmietany :) pyszności takie uszka są :) pozdrawiam i życzę Szczęśliwego Nowego Roku :)
OdpowiedzUsuńPiękne zdjęcia :)
OdpowiedzUsuńWszystkiego dobrego w 2010! I powodzenia na obronie :)
Ten komentarz został usunięty przez autora.
OdpowiedzUsuńO kurcze! Dawno nie widziałem tak dobrego, ciekawie prowadzonego bloga. Nie mówię już o przepisach nawet, które są świetne. Zdjęcia, które im towarzyszą to po prostu poezja! Wspaniale to wszystko razem wygląda. Gratulacje. Wszystkiego najlepszego w nowym roku (przy okazji)
OdpowiedzUsuń