Przepis zapisany w celu dalszego wykorzystania :) Znalazłam go całkiem przypadkime, gdy chciałam zjeść coś zupełnie innego.
Źródło: Wielkie Żarcie
składniki:
1/2kg ogórków kiszonych*
4 spore marchewki
1 pietruszka
kawałek selera
mały por
6 średnich ziemniaków
kostka rosołowa instant**
2 litry wody
łyżeczka posiekanego koperku
sól, pieprz
liść laurowy
2 ziarenka ziela angielskiego
łyżka sosu sojowego
2 płaskie łyżki mąki
150 ml śmietany 12% UHT
3 łyżki oleju
*lub gotowa mrożonka z Hortexu
**lub wywar z kurczaka
sposób przygotowania:
Wodę zagotować z rosołkiem z kostki. Zetrzeć na tarce o dużych oczkach marchew, pietruszkę i seler. Wrzucić do wywaru razem z porem, liściem laurowym i zielem angielskim. Dorzucić ziemniaki pokrojone w kostkę. Gotować aż warzywa będą miekkie.
W międzyczasie zetrzeć na tarce o dużych oczkach ogórki i podsmażyć je na patelni na tłuszczu.
Wywar warzywny przyprawić solą, pieprzem i sosem sojowym. Dodać ogórki razem z sokiem, chwilę pogotować.
Śmietanę dokładnie wymieszać z mąką i wlać do zupy, najlepiej przez sitko, żeby nie było grudek. Wymieszać i dorzucić koperek do smaku.
Zupa powinna mieć wyraźny kwaśny posmak. Można ją podawać z kromkami białego pieczywa.
Źródło: Wielkie Żarcie
składniki:
1/2kg ogórków kiszonych*
4 spore marchewki
1 pietruszka
kawałek selera
mały por
6 średnich ziemniaków
kostka rosołowa instant**
2 litry wody
łyżeczka posiekanego koperku
sól, pieprz
liść laurowy
2 ziarenka ziela angielskiego
łyżka sosu sojowego
2 płaskie łyżki mąki
150 ml śmietany 12% UHT
3 łyżki oleju
*lub gotowa mrożonka z Hortexu
**lub wywar z kurczaka
sposób przygotowania:
Wodę zagotować z rosołkiem z kostki. Zetrzeć na tarce o dużych oczkach marchew, pietruszkę i seler. Wrzucić do wywaru razem z porem, liściem laurowym i zielem angielskim. Dorzucić ziemniaki pokrojone w kostkę. Gotować aż warzywa będą miekkie.
W międzyczasie zetrzeć na tarce o dużych oczkach ogórki i podsmażyć je na patelni na tłuszczu.
Wywar warzywny przyprawić solą, pieprzem i sosem sojowym. Dodać ogórki razem z sokiem, chwilę pogotować.
Śmietanę dokładnie wymieszać z mąką i wlać do zupy, najlepiej przez sitko, żeby nie było grudek. Wymieszać i dorzucić koperek do smaku.
Zupa powinna mieć wyraźny kwaśny posmak. Można ją podawać z kromkami białego pieczywa.
2 komentarze
Radosnych, pogodnych i rodzinnych Świąt!
OdpowiedzUsuńPolecam ogórki smażyć nie na oleju a na maśle łagodniejsze w smaku, a jeżeli ktoś nie lubi nazbyt kwasowatą zupę polecam dodać dwie łyżki drobnej kaszy. Smacznego :D
OdpowiedzUsuń