Tarta z orzechami włoskimi

czwartek, grudnia 24, 2009


Na spód:
125 g masła
1 szklanka mąki
1 żółtko
1 łyżka cukru
letnia woda

Wymieszać wszystkie składniki, dodać tyle wody, by ciasto się zawiązało. Wyrobić, wstawić do lodówki na minimum pół godziny. Po wyjęciu z lodówki, rozwałkować ciasto i wyłożyć nim formę (u mnie dało się wyłożyć dwie średnie formy o średnicy 20 cm, przy czym zostawiłam kawałek ciasta na zrobienie wiórków z ciasta do posypania powierzchni lub też na zrobienie kratki na wierzchu ciasta).

Na masę orzechową:
2 jajka
¾ szklanki cukru
1 łyżeczka wanili
1 szklanka orzechów laskowych i/lub włoskich
250 g jogurtu naturalnego
3 łyżki mąki ziemniaczanej

Orzechy posiekać. Jajka utrzeć z cukrem. Dodać jogurt, mąkę ziemniaczana, wanilię i orzechy, dokładnie wymieszać. Gotową masę wylać na spód. Ułożyć kratkę z ciasta lub posypać ciastem startym na tarce. Piec ok. 35 min. w temp. 190-200°C.
Można też zrobić tylko jedną tartę, zużywając więcej niż połowę ciasta na spód, a resztę na pokrycie całej powierzchni tarty.

Źródło: apparecchiamo.blogspot.com

  • Share:

You Might Also Like

1 komentarze

  1. Piekna tarta!!!
    I mam nadzieje, ze smakowala...
    Przepraszam, ze pozno sie odzywam, ale przez ostatnie 3 tygodnie nie mialam mozliwosci korzystania z internetu.
    Ciesze sie, ze skorzystalas z przepisu i pozdrawiam serdecznie.
    Sciskam Cie mocno.

    OdpowiedzUsuń