Dyniowe curry

czwartek, października 08, 2009


składniki:
2 łyżki oleju roślinnego
1/2 łyżeczki kminu rzymskiego
1/2 łyżeczki zmielonego kardamonu
1 łyżeczka płatków chilli (pasty chilli lub 1/3 łyżeczki proszku)
1 łodyżka trawy cytrynowej
1 łyżka drobno startego świeżego imbiru
2 ząbki czosnku, drobno posiekane
1 mała cebulka, pokrojona w kosteczkę
1 łyżka sosu rybnego
10 - 12 krewetek*
350 g upieczonej dyni, pokrojonej w kostkę
sól i pieprz
250 ml śmietanki kokosowej (lub mleka kokosowego)
10 - 12 pomidorków koktajlowych, przekrojonych na połówki

*zamiast krewetek dodałam pocięte filety z kurczaka

sposób przygotowania:
Na większej patelni rozgrzać olej, dodać kmin rzymski, kardamon i płatki chilli (pastę lub proszek). Smażyć przez 1 - 2 minutę na średnim ogniu, aż przyprawy zaczną skwierczeć. Dodać trawę cytrynową, imbir i czosnek, smażyć przez 1 - 2 minuty, aż lekko się zrumienią. Zmniejszyć ogień i dodać cebulę, smażyć przez około 3 minuty na małym ogniu, aż będzie szklista, od czasu do czasu zamieszać.
Dodać sos rybny, a po chwili krewetki. Smażyć przez 2 - 3 minuty z każdej strony. Dodać upieczoną dynię, doprawić wszystko solą i pieprzem, smażyć jeszcze przez 2 minuty, mieszając od czasu do czasu.
Wlać śmietankę kokosową, zamieszać i zagotować. Dodać pokrojone na połówki pomidorki koktajlowe i gotować wszystko przez około 2 - 3 minuty, aż sos zgęstnieje. Sprawdzić czy potrawy nie trzeba dodatkowo posolić. Posypać szczypiorkiem.

Źródło: www.kwestiasmaku.com

  • Share:

You Might Also Like

9 komentarze

  1. fajne składniki! Na pewno smak ciekawy :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Smak charakterystyczny dla curry. W zasadzie może się wydawać, że nie idzie tu żadna gotowa mieszanka, ale smak identyczny :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Bardzo fajne danie :) jeśli będę je robić (a prawie na pewno się skuszę), też użyję kurczaka, bo moja rodzina za krewetkami nie przepada... No i niestety sos rybny odpada (alergia), ale na szczęście nie jest to najistotniejszy składnik :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Witam :)
    Mam małe pytanie czy zamiast upieczonej dyni, może być dynia z puszki ??

    OdpowiedzUsuń
  5. Drogi Marcinie,
    nie wiem, jak smakuje dynia z puszki, więc nie biorę odpowiedzialności za smak całego dania po dodaniu dyni z puszki. Niemniej może warto, teraz w sezonie rozglądnąć się za świeżą, piękną słoneczną dynią? Choć obecna pogoda może zniechęcić do poszukiwać.

    Jeśli zrobisz z dynią z puszki proszę podziel się wrażeniami.


    Pozdrawiam.

    OdpowiedzUsuń
  6. bardzo mi się spodobał ten przepis :) chętnie wypróbuję

    OdpowiedzUsuń
  7. Ja też chętnie to zrobię. Wygląda smakowicie.


    Pozdrawiam Cię cieplutko :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Zapraszam do mnie po niespodziankę:)pozdrowienia:)

    OdpowiedzUsuń