Ryba w cieście piwnym i nie tylko

czwartek, października 01, 2009

Ostatnimi czasy za moim N. chodzi panga w cieście piwnym z restauracji Rico. Tak naprawdę to chyba bardziej interesuje go to ciasto, więc postanowiłam wyszperać w necie przepis na takowe :)


składniki:
50 dag filetów z ryby morskiej
sok cytrynowy
olej lub oliwa hiszpańska do smażenia
pieprz
sól

ciasto:
20 dag mąki
jajko
pół szklanki piwa
łyżeczka oleju lub oliwy hiszpańskiej
sól

sposób przygotowania:
Z mąki, żółtka, piwa i oleju lub oliwy hiszpańskiej sporządzić ciasto. Osolić, wymieszać z ubitą na sztywno pianą z białka; przyrządzone ciasto musi mieć gęstość śmietany. Filety osolić, posypać pieprzem, dość obficie skropić sokiem cytrynowym, pokroić na mniejsze kawałki. Każdy kawałek zanurzać w cieście i kłaść na rozgrzany głęboki olej lub oliwa hiszpańska. Smażyć ok. 5 min. Usmażone ryby będą przypominały pączki. Podawać na gorąco z zieloną sałatą.

Przepis pochodzi z gotujmy.pl

  • Share:

You Might Also Like

2 komentarze

  1. Pychotka! Ryba w cieście zawsze będzie mi sie kojarzyć z nadmorskimi smażalniami, taki ostatni powiew lata :)

    OdpowiedzUsuń
  2. nauczylem sie bardzo wiele

    OdpowiedzUsuń