Sznycle z karkówki z serem Mascarpone

środa, sierpnia 26, 2009


składniki:
4 sznycle z karkówki
250 g sera mascarpone
1 cebula
2 kwaśne jabłka
200 g pieczarek
2 pomidory
olej lub oliwa
1 łyżka suszonego estragonu lub tymianku
pół szklanki wywaru (może być z kostki)
pieprz
sól

sposób przygotowania:
Karkówkę przyprawiamy solą i pieprzem. Na patelni rozgrzewamy oliwę i obsmażamy karkówkę z obu stron na rumiano. Następnie dolewamy wywar i dusimy karkówkę pod przykryciem około 30 minut. Cebulę i jabłka drobno siekamy. Szklimy na patelni cebulę, dodajemy jabłka i dusimy razem kilka minut. Gdy całość się lekko przyrumieni dodajemy powstały farsz do karkówki. Na patelnię wlewamy oliwę i podsmażamy pokrojone na plastry pieczarki, gdy puszczą sok dodajemy ser mascarpone, posiekane pomidorki (wcześniej je sparzamy i zdejmujemy skórkę) i przyprawy. Delikatnie mieszamy do całkowitego rozpuszczenia sera. Wykładamy na talerze karkówkę. Na każdy sznycel nakładamy farsz cebulowo-jabłkowy i polewamy sosem z mascarpone. Podajemy z makaronem lub ryżem.

Autor: Maciej Kuroń

dodatkowe informacje:
Zamiast mascarpone można użyć dowolnego naturalnego serka kremowego.

  • Share:

You Might Also Like

5 komentarze

  1. Bardzo lubię serek mascarpone, z karkówką nigdy jeszcze nie jadłam i nie robiłam, Twój przepis jest kuszący:)

    OdpowiedzUsuń
  2. ciekawie brzmi,zaintrygowalas mnie tym smakiem mascarpone,miesa,pieczarek i cebuli.....
    Pozdrwaiam :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Brzmi ciekawie. Myślę, że by mi bardzo smakowało. I pięknie podanie :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Dzieki za ciekawe informacje

    OdpowiedzUsuń
  5. Zrobilam tylko zamiast pomidorow dalam z kartonika z podrawki. Pyszne. Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń