Sałatka o słodko-kwaśnym przyjemnym smaku. Proponowana jako dodatek do pieczonej lub grilowanej kiełbasy. Smakuje znakomicie tuż przed zakręceniem słoiczków. Subtelnie wyczuwalny ocet nie dominuje całości.
4 kg czerwonych pomidorów (moze być więcej, wtedy więcej tego sosu wychodzi)
1 kg ogórków, obrać, pokroić w plasterki lub półplasterki
1 kg cebuli, pokroić
1 kg kapusty białej, posztakować
sposób przygotowania:
Dodać po łyżce soli osobno do kapusty, cebuli i ogórków. Każdy składnik w osobnej misce. Odstawić na noc.
Następnego dnia. Pomidory pokroić na kawałki, tak byle jak. Rozgotować na pulpę, następnie odcedzam sok, resztę przetrzeć przez sito, tak aby powstał przecier.
Do gorącego przecieru dodać:
15 ziaren ziela ang.
1/2 gałki muszkat.
15 listków laurowych
15 goździków
Gotować wszystko 10 minut. Następnie dodać ogórki (lekko odsączyć z powstałego soku) - znów gotować 10 minut. Dodać kapustę - kolejne 10 minut gotowania. Włożyć cebulę i gotować kolejne 10 minut.
Potem wlać 1/2 l octu 10%. Gotować 10 minut, a na koniec dodać 60 dag cukru i gotować ostatnie 10 minut.
Nakładać do słoików i pasteryzować, albo nakładać gorące i już nie pasteryzować.
dodatkowe informacje:
W oryginalnym przepisie dawało się pomidory w całości tzn. ze skórą i pestkami. Ja spażyłam i dodałam tylko z pestkami. Poza tym w oryginale użyta była kapusta włoska.
Przepis podała BeataSz.
4 komentarze
Wow, szalejesz z tymi sloikami, Olu!
OdpowiedzUsuńBardzo ciekawy przepis. Ja jestem raczej na bakier z przetworami domowymi, ale taka salatke chetnie bym zrobila...
OdpowiedzUsuńPozdrawiam!
Aniu, szaleństwo słoikowe uważam za zakończone z powodu wyczerpania produktów :-) Poza tym moje dziecię co chwile kradnie cebulę i z nią ucieka :-P
OdpowiedzUsuńciekawy przepis,podoba mi sie i gratuluje zapalu do robienia przetworow :))
OdpowiedzUsuń