składniki:
2 1/2 kg pokrojonych w koreczki średnich ogórków,
2 łyżki soli,
3 cebule pokrojone w talarki,
zalewa:
1 1/2 szkl. octu,
1 1/2 szkl. cukru,
1 szkl. wody
sposób przygotowania:
Składniki zostawić na 3 godz.
Po tym czasie zagotować zalewę. Ostudzić.
dodatki:
Po 4 łyżeczki mielonego pieprzu, przyprawy curry, papryki mielonej słodkiej oraz
4-5 łyżek pokrojonego zielonego koperku.
Wszystko wymieszać, do słoiczków.
Pasteryzować 5 minut od zagotowania.
2 1/2 kg pokrojonych w koreczki średnich ogórków,
2 łyżki soli,
3 cebule pokrojone w talarki,
zalewa:
1 1/2 szkl. octu,
1 1/2 szkl. cukru,
1 szkl. wody
sposób przygotowania:
Składniki zostawić na 3 godz.
Po tym czasie zagotować zalewę. Ostudzić.
dodatki:
Po 4 łyżeczki mielonego pieprzu, przyprawy curry, papryki mielonej słodkiej oraz
4-5 łyżek pokrojonego zielonego koperku.
Wszystko wymieszać, do słoiczków.
Pasteryzować 5 minut od zagotowania.
5 komentarze
Przepis brzmi bardzo smacznie, szczegolnie ten dodatek curry mis ie podoba; jedyny mankament to ze oprocz mnie nikt nie tknie ogorkow w occie :/ Wiec chociaz napatrze sie na Twoje zdjecia ;)
OdpowiedzUsuńPozdrawiam!
Hehe... sama jestem ciekawa smaku, bo octu nie lubię w dużych ilościach, ale koleżanka mówiła, że są ok. Więc żyję nadzieją :-)
OdpowiedzUsuńPróbowałam kiedyś takich ogórków-cudo.
OdpowiedzUsuńA zdjęcie wyszło Ci przepiękne.
oj,chetnie bym takich zjadla,moje smaczki :)
OdpowiedzUsuńzdjęcia zachęciły mnie do spróbowania tego przepisu, zrobiłam co wyszło jeszcze nie próbowałam ale smakowicie wyglądają :)
OdpowiedzUsuń