U mnie nadal ogórkowo, a to za sprawą zasypania mnie przez teściową tymi warzywami :-) Trochę oderwania się od codzienności i półeczki w piwnicy zapełniają się ogórasowymi rozmaitościami. A jak smakują opowiem nieco później.
składniki:
4 kg średniej wielkości ogórków
4 główki czosnku
3 łyżki soli
1 szklanka oliwy
1/2 l octu 10%
6 liści laurowych
3/4 kg cukru
15 ziaren ziela angielskiego
20 ziaren czarnego pieprzu
1 łyżeczka pieprzu ziołowego
1 łyżeczka słodkiej papryki
1 łyżeczka chilli
sposób przygotowania:
Ogórki bardzo dokładnie umyć, pokroić ze skórką w plastry ok. 0,5 cm, dodać do tego obrany i pokrojony w cienkie plastry czosnek, dodać 3 łyżki soli i odstawić na noc żeby ogórki puściły sok.
Następnego dnia odlać sobie do osobnego naczynia, a do ogórków z czosnkiem dodać 1 szkl. podgrzanej oliwy.
Do odlanego wcześniej soku z ogórków dodać 1/2 l octu i wszystkie wymienione wyżej przyprawy. Zalewe zagotować, lekko przestudzić i ciepławą zalać ogórki.
Wkładać do wyparzonych słoików, mocno zakręcać i pasteryzować ok. 5 min od zagotowania.
Przepis podała yenulka.
0 komentarze