Bardzo smakowite. Robiłam je wczoraj jednak jeden słoiczek otwarł mój kochany mąż i musiałam go włożyć do lodówki, a dzisiaj spróbowałam kilka kawałków. Pycha!
zalewa:
1 l wody
3 płaskie łyżki soli
1 1/2 szk. cukru
5 łyżek musztardy
1 szkl.octu 10%
3 liście laurowe
ziele angielskie
sposób przygotowania:
Zrobić zalewę z powyższych składników poza musztardą, zagotować i wystudzić. Dodać musztardę.
Ogórki obrać, pokroić wzdłuż na 4 części lub więcej.
Ułożyć w słoiku, zalać wystudzoną zalewą.
Pasteryzować ok. 15 min.
Przepis podała margolcia.
9 komentarze
Robilam jakis czas temu takie musztardowe (podobne) i pyszne byly :)
OdpowiedzUsuńI są pyszne! Codziennie podjadam z lodówki otwarty dwa dni po pasteryzacji słoiczek :-)
OdpowiedzUsuńPyszne te ogóreczki,też takie robię,mogą być też nieobierane i w całości.
OdpowiedzUsuńproszę uzupełnić przepis ilu procentowy ocet użyto do ogóreczków
OdpowiedzUsuńDrogi Anonimie, jest napisane w składzie "1 szkl.octu 10%". Pozdr.
OdpowiedzUsuńfajny, prosty przepis na zalewę. ja robię w niej cukinię. na moje podniebienie (i rzeszy moich znajomych:) jeszcze lepsza niż ogórki. pozdrawiam. marysia.
OdpowiedzUsuńwitam! mam pytanie ile potrzebne jest kg ogórków na podaną przez Panią ilość zalewy? pozdrawiam
OdpowiedzUsuńMarysiu, dziękuję za sugestię z cukinią. To bardzo ciekawy pomysł :-)
OdpowiedzUsuńDrogi Anonimie, trudno jest mi powiedzieć ile kg ogórków, bo tak naprawdę wszystko zależy od tego jak ciasno się je upcha w słoikach.
ogorki w zalewie musztardowej sa pyszne kiedyś robiła moja mama
OdpowiedzUsuń