Ogórki w zalewie musztardowej

czwartek, lipca 30, 2009

Bardzo smakowite. Robiłam je wczoraj jednak jeden słoiczek otwarł mój kochany mąż i musiałam go włożyć do lodówki, a dzisiaj spróbowałam kilka kawałków. Pycha!

ogorki-z-musztarda

zalewa:
1 l wody
3 płaskie łyżki soli
1 1/2 szk. cukru
5 łyżek musztardy
1 szkl.octu 10%
3 liście laurowe
ziele angielskie

sposób przygotowania:
Zrobić zalewę z powyższych składników poza musztardą, zagotować i wystudzić. Dodać musztardę.
Ogórki obrać, pokroić wzdłuż na 4 części lub więcej.

Ułożyć w słoiku, zalać wystudzoną zalewą.

Pasteryzować ok. 15 min.

Przepis podała margolcia.

  • Share:

You Might Also Like

9 komentarze