Ogórki w zalewie musztardowej

czwartek, lipca 30, 2009

Bardzo smakowite. Robiłam je wczoraj jednak jeden słoiczek otwarł mój kochany mąż i musiałam go włożyć do lodówki, a dzisiaj spróbowałam kilka kawałków. Pycha!

ogorki-z-musztarda

zalewa:
1 l wody
3 płaskie łyżki soli
1 1/2 szk. cukru
5 łyżek musztardy
1 szkl.octu 10%
3 liście laurowe
ziele angielskie

sposób przygotowania:
Zrobić zalewę z powyższych składników poza musztardą, zagotować i wystudzić. Dodać musztardę.
Ogórki obrać, pokroić wzdłuż na 4 części lub więcej.

Ułożyć w słoiku, zalać wystudzoną zalewą.

Pasteryzować ok. 15 min.

Przepis podała margolcia.

  • Share:

You Might Also Like

9 komentarze

  1. Robilam jakis czas temu takie musztardowe (podobne) i pyszne byly :)

    OdpowiedzUsuń
  2. I są pyszne! Codziennie podjadam z lodówki otwarty dwa dni po pasteryzacji słoiczek :-)

    OdpowiedzUsuń
  3. Pyszne te ogóreczki,też takie robię,mogą być też nieobierane i w całości.

    OdpowiedzUsuń
  4. proszę uzupełnić przepis ilu procentowy ocet użyto do ogóreczków

    OdpowiedzUsuń
  5. Drogi Anonimie, jest napisane w składzie "1 szkl.octu 10%". Pozdr.

    OdpowiedzUsuń
  6. fajny, prosty przepis na zalewę. ja robię w niej cukinię. na moje podniebienie (i rzeszy moich znajomych:) jeszcze lepsza niż ogórki. pozdrawiam. marysia.

    OdpowiedzUsuń
  7. witam! mam pytanie ile potrzebne jest kg ogórków na podaną przez Panią ilość zalewy? pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  8. Marysiu, dziękuję za sugestię z cukinią. To bardzo ciekawy pomysł :-)

    Drogi Anonimie, trudno jest mi powiedzieć ile kg ogórków, bo tak naprawdę wszystko zależy od tego jak ciasno się je upcha w słoikach.

    OdpowiedzUsuń
  9. ogorki w zalewie musztardowej sa pyszne kiedyś robiła moja mama

    OdpowiedzUsuń