Duszone kotlety z karkówki

wtorek, września 14, 2010


składniki:
1/2 kg karkówki bez kości
2 jajka
przyprawy - vegeta, pieprz
4 ząbki czosnku
mąka
3 cebule
olej do smażenia

sposób przygotowania:
Karkówkę podzielić na kotlety, rozbić i posypać delikatnie przyprawami, jajka rozmieszać widelcem, panierować kotlety w jajku i mące. Obsmazyć na złoty kolor. Przełożyć kotlety do garnka - warstwa kotletów, cebula pokrojona w krążki i czosnek zmiażdżony lub pokrojony w plasty, następna warstwa i tak aż do wykończenia produktów, ostanią warstwą powinna być cebula. Przykryć szczelnie i przez chwilę dusić na małym ogniu aż karkówka i cebula puści sok, następnie podlać odrobiną wody lub rosołem i dusić około 15 min. Powstały sos doprawic wg uznania. Kotlety są aromatyczne i smaczne.

Przepis podał/a na WŻ dankarz.

  • Share:

You Might Also Like

8 komentarze

  1. ale dawno Cie nie widzialam Olu :) super takie kotleciki sa :)
    Pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Oj dawno, dawno... ale nadrabiam zaległości :) Wykańczamy ciągle domek, a w zasadzie to on nas.

    OdpowiedzUsuń
  3. no,to kciuki trzymam za Was i...za domek :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Kotlety z karkówki pyszne. Identyczne robię ze schabu, smakują bardzo podobnie. Pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
  5. Niekoniecznie trzeba w mące i jajku :). Można bez tego i wyjdzie mniej kalorycznie :). Tylko natrzeć pieprzem, solą, czym się chce i dusić wg przepisu. Pozdrawiam.

    OdpowiedzUsuń
  6. Jestem Facetem i biore przeoisy z netu bo tak najszybciej. Kotlety są bardzo dobre i proste do zrobienia:)

    OdpowiedzUsuń
  7. ten przepis sie kupy nie trzyma !!!
    1."rozbić i posypać delikatnie przyprawami, jajka rozmieszać z przyprawami: ( to wkoncu posypac czy rozmieszac z przyprawami ???
    2, "warstwa kotletów, cebula pokrojona w krążki i czosnek zmiażdżony lub pokrojony w plasty, następna warstwa i tak aż do wykończenia produktów"( jaka nastepna warstwa - jest to bez łądu i składu. Naucz się pisać ze zrozumieniem kuchareczko !

    OdpowiedzUsuń
  8. chyba nigdy nie gotowałes.. skoro tak prostego przepisu nie rozumiesz.. .. widocznie tzreba łopatologicznie :D... jajka zawsze sie sola i pieprzem traktuje o tym nawet pisacnie trzeba.. ale przepis podpowiada poczatkującym :D ehhhhhhh sie nie maja czego czepiać z nudów :D

    OdpowiedzUsuń