Gorący limonkowy mus z bezą

środa, kwietnia 18, 2007

Kolejny wypróbowany przepis ze strony irlandzkiego Muphy's. Dziś zrobiłam swój pierwszy w życiu mus. Przyznam, że robiłam go z sercem na ramieniu, ale z odrobinką doświadczenia przy robieniu lodów byłam nieco spokojniejsza niż zwykle. Mówi się, że przepisy, których się boimy zazwyczaj nam nie wychodzą. Dlatego postanowiłam odważnie stawić mu czoła i gdyby nie ostatnia wymiana skrzynki z korkami, piekarnik elektryczny na pewno nie wariowałby mi tak, jak dzisiaj. Mimo wszystko z pełnym optymizmem podchodzę do tego przepisu i polecę go wszystkim lubiącym kwaskowate desery. Jedyne, co dopracowałabym następnym razem to beza.

składniki:
60g masła
150ml świeżego soku z limonek (z ok. 4-5 limonek)
skórka otarta z dwóch limonek
200g cukru
5 jajek, białka i żółtka osobno

sposób przygotowania:
1. 100g cukru, masło, otartą skórkę i sok podgrzewać w rondlu na małym ogniu aż składniki się połączą. Odstawić do wystygnięcia.

2. Żółtka wbić do ostudzonej wcześniej (może być lekko ciepła) mieszaniny soku/masła/cukru.

4. Podgrzewać na małym ogniu cały czas energicznie mieszając, dopóki mikstura nie zgęstnieje - konsystencja custard. UWAGA! Nie można dopóścić do zagotowania się kremu, gdyż będziemy mieć limonkowe ścięte jajka. Gdy gotowe, zdjąć z ognia.

5. Białka ubić. Dodać resztę cukru i ubijać aż piana będzie sztywna i lśniąca.

6. Połowę białek delikatnie wymieszać z kremem.

7. Mus wlać do 6 żaroodpornych miszeczek.

8. Pozostałe białka delikatnie ułożyć na musie.

9. Piec w 180C przez 15-20 minut, aż wierzch będzie miał złoty kolor.

10. Podawać zaraz po wyjęciu z piekarnika!

dodatkowe informacje:
1. U mnie musy opadły tak, jak suflety. Być może to wina wahań napięcia i tego, że piekarnik mi się, co chwilkę wyłączał :-)
2. Krem doprowadzałam do temperatury nie wyższej niż 78C, sprawdzając co chwilkę termometrem do mięs. Czas od czasu wyłączałam nawet ogień, aby mieszając obniżać temperaturę, nadając przy okazji gęstość.

A tak wyglądały w piekarniku:

  • Share:

You Might Also Like

0 komentarze