To bardzo dobra wersja kurczaka, szczególnie na grila. Tradycyjnie kurczak tandoori pieczono w bardzo gorącym glinianym piecu ogrzewanym węglem.
składniki:
1 1/2 łyżki nasion kolendry
1 1/2 łyżki nasion kuminu
1 papryczka chili, pozbawiona nasion
2 duże ząbki czosnku
5 cm imbiru
2 łyżki soku z cytryny
1 łyżeczka garam masala
150 ml jogurtu naturalnego
sól i pieprz do smaku
4 piersi z kurczaka, po 150g każda
sposób przygotowania:
1. Nasiona kolendry i kuminu wrzucić na suchą rozgrzaną patelnię i podgrzewać 3-4 minuty, nie pozwalając by się przypaliły. Zdjąć z patelni i wystudzić. Zmiażdżyć w moździerzu.
2. Czosnek, chili i imbir zetrzeć (ja zamiast ścierać zdusiłam wszystko w wyciskaczu do czosnku). Następnie dodać do kolendry i kuminu. Dodać sok z cytryny. Wymieszać. Na koniec dodać garam masala* oraz jogurt. Doprawić solą i pieprzem.
3. Piersi wypłukać i osuszyć. Piersi można podzielić na plastry lub ponacinać. Następnie włożyć do płytkiego naczynia i polać przygotowaną marynatą tandoori. Przykryć folią spożywczą i ostawić na 6 godzin (lub na 40 minut w wersji przyspieszonej). Czas od czasu przemieszać.
4. Gril rozgrzać. Położyć aluminiową tackę, po czym ułożyć na niej wyciągnięte z marynaty mięso. Piec 20-25 minut. W trakcie grilowania okazjonalnie odwracać i polewać pozostałą marynatą.
Wskazówka: Czym zastąpić garam masala?
* 1 łyżeczkę garam masala można zastąpić: 1/4 łyżeczki kuminu, 1/4 łyżeczki papryki, 1/8 łyżeczki cynamonu, 1/8 łyżeczki pieprzu cayenne, 1/8 łyżeczki drobno pokruszonych liści laurowych, 1/16 łyżeczki goździków :-)
0 komentarze