Domowe chrupanie na śniadanie

czwartek, kwietnia 19, 2007

Zrobienie domowych chipsów ziemniaczanych wcale nie jest takie trudne! Wystarczy pokroić 2 lub więcej ziemniaków na baaardzo cieniutkie plasterki, doprawić je do smaku np. solą i/lub papryką w proszku, a następnie ułożyć na bardzo delikatnie spryskanej powierzchni (u mnie był to papier do pieczenia, który wytrzymuje 250C w piekarniku!) i włożyć do mikrofalówki na 5-7 minut nastawiając dużą moc (u mnie to 1000W). Wyciągnąć, gdy będą złoto brązowe.

Należy szczególnie ostrożnie dobierać papier, gdyż robienie chipsów może skończyć się pożarem, którego na pewno nie chcemy! Ponadto przesadzenie z oliwą zaowocuje smacznie przysmażonymi ziemniaczkami, a nie chipsami - o tym należy również pamiętać!

Chipsy znikły w mgnieniu oka, a resztę dopełnił wczoraj upieczony chlebek udekorowany z miłością :-)

  • Share:

You Might Also Like

0 komentarze