Kurczakowe paczuszki

sobota, kwietnia 14, 2007

czyli pierożki na dalekowschodnią nutę. Jednocześnie są ulubioną pierogową odmianą mojego N..

składniki:
0,5 piersi z kurczaka
1/3 szklanki drobno pokrojonej cebuli
2-3 łyżki sosu sojowego
sól i pieprz do smaku
1 łyżeczka oleju sezamowego (niekoniecznie)

1 kostka bulionu z kury Knorra
ciasto na pierogi (z ok. 300 g mąki)


sposób przygotowania:
Piersi płuczę, oczyszczam z wszelkich ścięgien, mielę w maszynce do mięsa przez duże sitko.

W miseczce mieszam kurczaka, cebulę, sos sojowy wg uznania doprawiam też pieprzem i solą (z tą jednak ostrożnie, ponieważ sos sojowy jest słony! Osobiście nie dodaję soli wcale). Dodaję olej sezamowy.

Przygotowuję ciasto na pierogi. Kroję w kwadraty (wielkość wg uznania), na środek, których kładę farsz. Sklejam o góry najpierw dwa przeciwległe rogi, a następnie dwa pozostałe. Teraz czas skleić krawędzie. Powinna powstać kwadratowa paczuszka.

W głębokiej patelni, może być też rondel o dużym dnie, podgrzewam wodę z kostką bulionową - ma jej być tyle, aby pierożki pływały zanurzone do 2/3 wysokości. Na tak sporządzony, wrzący bulion można wrzucać paczuszki lub też aby uniknąć nadmiernego przyklejania się do dna (zależy to od ciasta) pierożki można ułożyć spodem na rozgrzaną patelnię i smażyć przez 1-2 min. (kiedy lekko się zarumienią) na łyżce oleju. Nie jest to jednak konieczne i można je wrzucić odrazu na bulion.

Gotować pod przykryciem (!) 6-8 min. aż kurczak w środku będzie dobry.

W razie potrzeby uzupełnić niedobór bulionu wodą. Doprowadzić do zagotowania i wrzucać kolejną partię.

Smacznego!

  • Share:

You Might Also Like

0 komentarze