Mokre, ciężkie ciasto z nutą cynamonu pochodzi z książki "The Cake Book" Tish Boyle, a zaadoptowałam je z Leite's Culinaria z delikatną redukcją cukru. Piwo połączone z kakao daje ciekawy czekoladowy smak, a wszystko dopełnia aromat wanilii. W Irlandii podawane jest w dniu św. Patryka.
składniki:
1 3/4 szklanki mąki
3/4 szklanki dobrego kakao
1 3/4 łyżeczki proszku do pieczenia
1/2 łyżeczki sody
1/2 łyżeczki cynamonu
315 g masła, miękkiego
2 szklanki brązowego cukru
3 duże jajka
1 1/2 łyżeczki ekstraktu z wanilii
1 1/2 szklanki piwa Guinness, odmierzanego bez piany
1 szklanka orzeszków ziemnych, grubo posiekanych
cukier puder, do dekoracji
sposób przygotowania:
1. Piekarnik rozgrzać do 160 stp. Celcjusza. Dużą tortownicę wyłożyć papierem lub wysmarować tłuszczem.
2. Makę przesiać do dużej miski. Następnie dodać kakao, proszek do pieczenia, sodę i cynamon dokładnie wymieszać. Odstawić.
3. Masło utrzeć mikserem na średnio-wysokich obrotach aż będzie kremowe (około 1 minuta). Następnie dodać stopniowo cukier i ubijać na wysokich obrotach do momentu, gdy stanie się lekkie i kremowe (około 3 minuty).
Zmniejszyć obroty do średnio-niskich, dodawać po jednym jajko, pomiędzy kolejnymi dokładnie ubijać. Dodać ekstrakt waniliowy. Zmniejszyć prędkość miksera do niskich obrotów i dodawać w trzech porcjach suche składniki. Ewentualnie w dwóch porcjach, po czym dodać piwo. Mieszamy razem tylko do połączenia.
Dodajemy orzeszki i tym razem już nie mikserem, ale delikatnie łopatką lub łyżką mieszamy. Ciasto przelewamy do tortownicy, po czym wygładzamy po wierzchu.
4. Piec 70-75 minut. Odstawić w formie do wystygnięcia przez 20 minut.
5. Wyciągnąć z formy i odstawić do całkowitego wystygnięcia.
6. Tuż przed podaniem posypać cukrem pudrem lub udekorować wielką chmurką bitej śmietany lub też gałką lodów waniliowych. Przechowywać do tygodnia w temperaturze pokojowej.
dodatkowe informacje:
1. Jeśli składniki osadzają się na ściankach należy je w międzyczasie zdrapywać do środka pojemnika, w którym miksujemy.
2. Rośnie około drugie tyle.
0 komentarze