Razowe ciasto ucierane pod owoce

piątek, lipca 13, 2007

Zwróciłam uwagę na ten przepis dzięki Agusi. Nie zwlekałam długo z jego zrobieniem i tak oto wczoraj wyczarowany, dziś był idealny do kawy. W roli tytułowych owoców wystąpiły świeże brzoskwinie.


blaszka 22 x 35cm

składniki:
150g masła
120g brązowego cukru
4 jajka
4 łyżki mleka
250g mąki pełnoziarnistej
2 łyżeczki proszku do pieczenia
szczypta soli

sposób przygotowania:
Nagrzać piekarnik do 180ºC. Masło, cukier zmiksować na krem. Nadal miksując dodawać jajka i mleko. Następnie wsypywać powoli mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia i solą. Ciasto wyłożyć na wysmarowaną masłem i wysypaną bułką tartą blaszkę i ułożyć na nim dowolne owoce. Piec przez ok. 45-55 min, aż wierzch ciasta się zezłoci, a patyczek wbity w środek będzie suchy. Można posypać cukrem pudrem, jeśli użyte owoce są kwaśne.

  • Share:

You Might Also Like

2 komentarze

  1. Ale piekne Ci wyszlo to ciasto Vill!! Puszystosc az widac na zdjeciu. Ciesze się, że się skusilaś.

    OdpowiedzUsuń
  2. Dziękuję jeszcze raz! Ciasto jest boskie i do tego nie aż tak bardzo słodkie, co mi i moim domownikom bardzo odpowiada.

    OdpowiedzUsuń