Miodowa papryka

sobota, lipca 21, 2007

Ten przepis to prawdziwe odkrycie na papryki ze słoiczka, które toleruję smakowo. Wcześniej zniechęcałam się przetworami mojej mamy i wszelkich znajomych, których papryki były okropnie gorzkie w smaku. A ta jest odpowiednio wyważona, choć mogłaby być odrobinę słodsza :-)
Do tego jest bardzo prosta i w miarę szybka w przygotowaniu. No i nie muszę przeistaczać się w czarownicę mieszającą wszystkie składniki w wielkim garze. Po prostu do słoików wkładamy umytą, osuszoną, oczyszczoną z pestek paprykę, pokrojoną na odpowiednio duże kawałki. Po czym przygotowujemy zalewę.

składniki:
10 szkl wody
1 szklanka cukru
1 szklanka oleju
poł szklanki miodu
4 plaskie łyżki soli
2,5 szkl.octu 5%
5 listków laurowych,
10 ziaren ziela angielskiego,
kila ziaren pieprzu czarnego,
gorczyca (garstka)

sposób przygotowania:
Z podanych skladników gotujemy zalewę i studzimy. Zalewamy paprykę. Wekujemy 10 min.

PS. Pokrywka z napisem REKIN musiała zawieruszyć się z jakiś śledzi ;-)

  • Share:

You Might Also Like

1 komentarze