Pomysł w zasadzie sam przyszedł na mojego maila. Jak co tydzień otrzymałam newsletter z Kuchnii, ale tym razem przeglądnęłam go skrupulatniej niż zwykle, gdyż poszukiwałam szybkiego pomysłu na obiad. Po paru modyfikacjach otrzymaliśmy smaczny obiadek.
składniki:
0,5kg filetów z kurczaka
2 cukinie
1 duża biała cebula
2 ząbki czosnku
3-4 łyżki oliwy
sól, pieprz
2 łyżki koncentratu pomidorowego
1 puszka pomidorów (850 ml)
1 łyżeczka ziół prowansalskich
2 łyżeczki bulionu w proszku
2-3 łyżki czarnych oliwek
15 dag fety lub miękkiego owczego sera
sposób przygotowania:
Kurczaka kroimy w kostkę. Doprawiamy wg uznania i smażymy na oliwie. Po czym odkładamy na miseczkę. Warzywa myjemy, kroimy na kawałki, smażymy na oleju. Cebulę i czosnek kroimy w niezbyt drobną kostkę, dodajemy do warzyw, a gdy się zeszklą, przyprawiamy solą i pieprzem. Dodajemy kurczaka, koncentrat, zasmażamy, wlewamy pomidory wraz z sokiem, podgrzewamy, mieszając i rozdrabniając pomidory. Zagotowujemy, dodajemy zioła i bulion, gotujemy 8-10 minut na małym ogniu. Mieszamy z oliwkami, przyprawiamy do smaku. Warzywa przekładamy do formy, posypujemy pokruszonym serem, zapiekamy pod rozgrzanym grillem (4-5 minut).
0 komentarze