Florentins

niedziela, marca 04, 2007

Florentins to płaskie ciasteczka zrobione z migdałów i kandyzowanych lub suszonych owoców o czekoladowym spodzie. Są słodkie i miękkie. Są pyszne!

składniki (na około 20 sztuk):
150 g suszonych lub kandyzowanych owoców (np. skórka pomarańczowa, morele, rodzynki etc.)
100 g posiekanych migdałów
50 g różnych orzechów, posiekanych (pistacji, orzechów włoskich...)
50g masła
50 g śmietany kremówki 30% (lub więcej %)
75 g cukru
25 g miodu lub syropu klonowego
60 g mąki
100 g gorzkiej czekolady


sposób przygotowania:
Piekarnik nagrzać do 180 stopni Celcjusza.
W średniej misce wymieszać owoce (w razie konieczności pokroić na mniejsze kawałki) i orzechy. W średnim rondlu umieszczamy masło, śmietanę, cukier i miód. Podgrzewamy na małym ogniu do momentu, kiedy cukier jest już całkowicie rozpuszczony. Następnie dodajemy mąkę i mieszamy do dokładnego połączenia się. Na koniec dodajemy owoce z orzechami i znowu dobrze mieszamy.
Za pomocą dwóch małych łyżeczek formujemy małe płaskie kulki, które kładziemy na blasze wyłożonej pergaminem. Każdą kulkę lekko spłaszczamy. Pieczemy 10-12 minut, aż ciasteczka zrumienią się z wierzchu na złoty kolor.

Florentinki kładziemy na kratce do wystygnięcia i stwardnienia.
Kiedy ciasteczka są już gotowe do dalszego przygotowania, roztapiamy czekoladę w kąpieli wodnej. Gdy czekolada jest już dokładnie roztopiona maczamy spód każdego ciasteczka, a następnie układamy je na pergaminie lub silikonowej podkładce.
Po wystygnięciu i stężeniu czekolady, z łatwością będziemy mogli oderwać ciasteczka od pergaminu.


wskazówki:
1. Po upieczeniu ciasteczka mogą wydawać się nam jeszcze za miękkie, ale tak ma być. Powinny być deliaktnie miękkie lecz na tyle zwarte, że utrzymują całość przy ściąganiu z blachy, dzięki bardziej przypieczonemu - na złoto - spodowi.

2. Dziś zrobiłam je nieco odmienione. Z braku odpowiedniej ilości migdałów użyłam orzechów włoskich, a w dodatkowej ilości orzechów znalazły się migdały. Moje skłądniki: 100g orzechów włoskich, 50g migdałów + orzechy arachidowe, 100g rodzynek i 50 g smażonej skórki z pomarańczy.

  • Share:

You Might Also Like

0 komentarze