Zupa pikantna po chińsku

sobota, marca 17, 2007

Produkty Tao Tao to często spotykane składniki dań w naszej kuchni. W lodówce można znaleźć m. in. jasny sos sojowy, sos słodko-kwaśny chili, papryczki chili w zalewie, pędy bambusa, makaron sojowy, papier ryżowy etc. Zdarza się, że siegam czasami po przepisy z ich opakowań. Tak też jest z przygotowana na dzisiejszy obiad zupą, jedną z moich ulubionych zup, które można znaleźć na produktach Tao Tao.

składniki (na 2 osoby):
150g mięsa (kurczaka lub żeberek wieprzowych)
200g pomidorów
1-2 papryczki chili, bez pestek
150g makaronu pszennego
1 łyżka koncentratu pomidorowego
1,5l wody
1 kostka rosołowa
włoszczyzna (1 marchewka, 1/2 selera, 100g pora, 1 pietruszka)
sól i pieprz do smaku

sposób przygotowania:
Mięso włożyć do wrzącej osolone wody i gotować. Jak będzie półtwarde wyjąć z wywaru, odcedzić i pokroić w kostkę. Pomidory sparzyć, obrać ze skórki, pokroić w kostkę.
Następnie włożyć je razem z mięsem, kostką rosołową, drobno posiekanymi papryczkami chili i pokrojoną wg uznania włoszczyzną do garnka z wodą. Gotować na małym ogniu, aż mięso będzie miękki.

uwagi:
W oryginalnym przepisie daje się więcej papryczek chili, ale w tym wydaniu taz zupa byłaby piekielnie, okropelnie ostra, wręcz nie do zjedzenia. W tej wersji jest ostra. Dla osób nie lubiących ostrych dań proponuję jeszcze zmniejszyć ilość papryczek. Najlepiej dodawać je stopniowo i kosztować co jakiś czas.

Kiedy pomidory są dosyć drogie zastępuję je jakimiś dobrymi pomidorami z puszki.

  • Share:

You Might Also Like

0 komentarze