Wracam na chwilkę do wspomnianych wczoraj lodów - Murphys Single Estate Chocolate Ice Cream. Dziś mieliśmy okazję je spróbować. Są bardzo, ale to bardzo czekoladowe. Mogę powiedzieć, że nawet przesadnie i następnym razem zmniejszę ilość czekolady.
na 6 porcji
składniki:
237 ml cukru
5 żółtek
266 ml mleka
266 ml śmietany kremówki
200 g czekolady
1/4 łyżeczki ekstraktu waniliowego (z prawdziwej wanilii)
sposób przygotowania:
1. Żółtka ubić z cukrem.
2. W rondlu z grubym dnem mleko doprowadzić do wrzenia. Zdjąć z ognia po czym cieniutkim strumieniem wlewać powoli do żółtek ciągle mieszając.
3. Mieszankę wlać z powrotem do garnka. Podgrzewać ma małym ogniu, mieszając, aż zgęstnieje (do około 60 stp C).
4. W między czasie rozpuścić czekoladę w kąpieli wodnej.
5. Płynną już czekoladę dodajemy małymi porcjami do naszej mieszanki jajeczno-mlecznej. Mieszamy aż mieszanina będzie dobrze połączona, gładka i aksamitna.
6. Odstawiamy do wystygnięcia. Temperatura po wystygnięciu powinna być dostosowana do dalszej obróbki w maszynce do lodów.
7. Dodajemy wanilię.
8. Śmietanę ubijamy, a następnie mieszamy razem z czekoladową masą.
9. Gotową masę wlewamy do maszynki i postępujemy wg instrukcji obsługi.
Wskazówki:
1. Stopiona czekolada i mieszanka jajeczno-mleczna powinny być gorące, kiedy łączymy je razem.
2. Aby zapasteryzować jajka, masę podgrzewamy do 73 stp. C i utrzymujemy tą temperaturę przez 3 minuty. W trakcie tego zabiegu niezbędny jest termometr. Jeśli masa przekroczy 76C jajka się zetną, a masa będzie lekko mączna w smaku.
0 komentarze