Pieczone krewetki Bang Bang w panko

środa, lutego 05, 2014

składniki:
16-20 krewetek jumbo (średnie)
½ szklanki mleka migdałowego (lub innego mleka)
2 łyżki białka
2 łyżki mąki kukurydzianej lub skrobi ziemniaczanej
2 łyżki mąki
½ łyżeczki papryki
½ łyżeczki czosnku w proszku
⅛ łyżeczki pieprzu cayenne
½ łyżeczki sosu Sriracha (lub więcej)
szczypta soli
½ szklanki panko

składniki dipu:
¼ szklanki jogurtu greckiego lub majonezu
1 łyżka keczupu

1 łyżeczka sosu Sriracha

sposób przygotowania:
Rozgrzej piekarnik do 200C. Blachę wyłóż papierem do pieczenia i odstaw na bok. Krewetki obrać i oczyścić, jeśli jest to konieczne.

W miseczce połączyć mleko, białko, mąkę, paprykę, czosnek, pieprz, sos oraz sól i dokładnie wymieszać. Panierkę panko wsypać na płaski talerz.

Krewetki zanurzać w cieście, a następnie w panko. Układać na wcześniej przygotowanej blasze.

Piec przez 12-15 minut. W połowie pieczenia obrócić na drugą stronę.

W między czasie przygotować sos mieszając jego składniki.

Krewetki podawać od razu po upieczeniu. Jeść zanurzając w dippie.

Autor: Gina Matsoukas

  • Share:

You Might Also Like

0 komentarze