składniki:
16-20 krewetek jumbo (średnie)
½ szklanki mleka migdałowego (lub innego mleka)
2 łyżki białka
2 łyżki mąki kukurydzianej lub skrobi ziemniaczanej
2 łyżki mąki
½ łyżeczki papryki
½ łyżeczki czosnku w proszku
⅛ łyżeczki pieprzu cayenne
½ łyżeczki sosu Sriracha (lub więcej)
szczypta soli
½ szklanki panko
składniki dipu:
¼ szklanki jogurtu greckiego lub majonezu
1 łyżka keczupu
1 łyżeczka sosu Sriracha
sposób przygotowania:
Rozgrzej piekarnik do 200C. Blachę wyłóż papierem do pieczenia i odstaw na bok. Krewetki obrać i oczyścić, jeśli jest to konieczne.
W miseczce połączyć mleko, białko, mąkę, paprykę, czosnek, pieprz, sos oraz sól i dokładnie wymieszać. Panierkę panko wsypać na płaski talerz.
Krewetki zanurzać w cieście, a następnie w panko. Układać na wcześniej przygotowanej blasze.
Piec przez 12-15 minut. W połowie pieczenia obrócić na drugą stronę.
W między czasie przygotować sos mieszając jego składniki.
Krewetki podawać od razu po upieczeniu. Jeść zanurzając w dippie.
Autor: Gina Matsoukas
16-20 krewetek jumbo (średnie)
½ szklanki mleka migdałowego (lub innego mleka)
2 łyżki białka
2 łyżki mąki kukurydzianej lub skrobi ziemniaczanej
2 łyżki mąki
½ łyżeczki papryki
½ łyżeczki czosnku w proszku
⅛ łyżeczki pieprzu cayenne
½ łyżeczki sosu Sriracha (lub więcej)
szczypta soli
½ szklanki panko
składniki dipu:
¼ szklanki jogurtu greckiego lub majonezu
1 łyżka keczupu
1 łyżeczka sosu Sriracha
sposób przygotowania:
Rozgrzej piekarnik do 200C. Blachę wyłóż papierem do pieczenia i odstaw na bok. Krewetki obrać i oczyścić, jeśli jest to konieczne.
W miseczce połączyć mleko, białko, mąkę, paprykę, czosnek, pieprz, sos oraz sól i dokładnie wymieszać. Panierkę panko wsypać na płaski talerz.
Krewetki zanurzać w cieście, a następnie w panko. Układać na wcześniej przygotowanej blasze.
Piec przez 12-15 minut. W połowie pieczenia obrócić na drugą stronę.
W między czasie przygotować sos mieszając jego składniki.
Krewetki podawać od razu po upieczeniu. Jeść zanurzając w dippie.
Autor: Gina Matsoukas
0 komentarze